lauantai 16. heinäkuuta 2016

Vesillä ja suollaKesäsää on ollut epävakaista. Harvassa ovat sateettomat, aurinkoiset ja lämpimät päivät. Poikkeuksiakin on. Vietin vuorokauden meloen, mökkeillen ja suolla rämpien eikä satanut koko aikana.

Rauhallista melontaa mökkijärvellä maisemia ihaillen.


Viime kesänä lahden kaikki suomenlumpeen kukat oli syöty. Nyt pienessä lahdenpohjukassa on muutama avautuva lumpeenkukka. Ne erottuvat hyvin tyynellä säällä. Aallokossa niitä tuskin huomaisi, koska kukan läpimitta on vain pari senttiä.
Nuottaruohon hyvinvointi ilahduttaa. Se kertoo järven tilasta. Nuottaruoho viihtyy vain puhtaissa vesissä. Samoilla paikoin on alkukesällä kukkinut järvisätkin, joka sekin on puhtaiden vesien kasvi.
Pieni linnunpoika räpiköi rannan läheisyydessä. Seuraan vähän aikaa sen touhuja. Ei näy emoa eikä muita poikasia. Tulee mieleen suomalaisen kansanlaulun sanat.

Joku yksinäinen eksynyt,
Joka vilua vaikeroi,
Jok' on kaislikossa kierrellyt eik' emoa löytää voiSinne se jää yksikseen harhailemaan. Ei voi kuin toivoa, että emo löytyy.


Miten upea kesäpäivä. Istun kajakissani, käännän kasvot aurinkoon ja nautin.
Rantakukkia ei lahdella ole kovin monta. Siksi useampikin mehiläinen on töissä tässä yhdessä kukinnossa.


Saunaa lämmittäessä seuraan samalla auringon painumista lahden taakse.


Päivä on lyhentynyt jo niin paljon, että auringonlasku näkyy mökkilaiturille.
Iltataivaan vahvat värit auringonlaskun jälkeen.


Aamulla kuuden aikaan lahdella leijuu vielä ohut kerros usvaa. Melon kanootilla lahden pohjukan pienelle luonnonsuojelualueelle.


Lehtopalsamin kukinta ei vielä ole alkanut. Löydän vain yhden avoinna olevan kukan.
Luhtavuohennokka kukkii rannan louhukossa. Olisin halunnut kulkea syvemmälle metsään, mutta sammalen ja jäkälän peittämät kivet ovat niin liukkaita, että katson turvallisemmaksi tällä kertaa jättää louhukkokävelyn väliin. Syvemmällä louhukossa olisi mahdollisesti ollut haisukurjenpolvea.


Kotimatkalla käyntikohteena on pieni suoalue, jossa kämmekät ovat jo lopettaneet kukinnan. Harvinaisessa valkoisessa punakämmekässä on vielä vähän avonaisia kukkia.


Suon kurjenjalat ovat luonnon perhosbaareja. Yksittäiset kurjenjalat keräävät runsaasti sinisiipiä ja hopeatäpliä. Luulisin, että tässä on angervohopeatäplä.
Vesiherne kukkii nimensä mukaan vedessä. Hyllyvä sammalikko kannattaa sen verran, että saan muutaman kuvan tarkennettua oikein.


Näiden kaunotarten vuoksi tulin suolle. Tänä vuonna kukinta ei ole kovin runsas ja harvat kukinnot ovat hankalasti kuvattavissa, koska ne kasvavat lammen rannalla kukat kääntyneinä lammen suuntaan. Suoneidonvaipan esiintymä on kuitenkin edelleen elinvoimainen ja uusia versojakin on noussut.


Ihan vedessä kasvava suoneidonvaippa on jo kuihtumassa.

Suo tarjoaa vierailijalle herkkuhetken. Kerään suon reunalta suuhun parikymmentä kypsää lakkaa.

20 kommenttia:

 1. Onpa sinulla kaunis mökinpaikka, on varmaan ihanaa lähteä melomaan suoraan mökiltä. Ilahduttavaa, että järvessä kasvaa puhtaan veden kasveja.

  Suoneidonvaippa on minulle uusi kasvi, kaunis kukka sillä kuten kämmeköillä yleensä. Ja lakatkin kypsymässä, nam.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se helpompaa lähteä vesille suoraan mökkirannassa. Kaupungissa on aina omat järjestelynsä ennen kuin pääsee melomaan.
   Onneksi on suojeltuja soita, jossa nuo kukkaharvinaisuudet saavat rauhassa kasvaa.

   Poista
 2. Aivan upeita luontokuvia taas sinulla. Nuottaruohoa kasvaa myös meidän mökkirannassa, mutta uusia minulle olivat suoneidonvaippa ja lakka näyttää tosi herkulliselta. Pitääpä lähteä suolle talsimaan, josko...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anja. Lakkaa on kuulemma ollut Savon seudullakin, en vaan nykyisin ole harrastanut aktiivisesti marjanpoimintaa.

   Poista
 3. Aivan mahtavan upeat kuvat!
  Vaan millä unen määrällä sinä oikein tulet toimeen, kun illalla kuvaat auringonlaskun ja aamukuudelta olet taas jo menossa? Ei onnistu minulta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taitaa olla tuo unentarve jonkin verran valosta riippuvainen. Kesällä valoisaan aikaan en tarvitse niin paljon unta kuin muuten.

   Poista
 4. Nuo usvakuvat ovat upeita, ihan taianomaisia! Kyllä sinulla on upa luonto siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi niin paljon hienoja luontokohteista joissa pitäisi käydä. Kesä on vain liian lyhyt, että ei ehdi. Onneksi ihan läheltäkin löytyy kaunista luontoa.

   Poista
 5. Huikeita etenkin nuo usvakuvat!

  VastaaPoista
 6. Kiva melontaretki. Huikean kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesillä näkee aina jotain mielenkiintoista ja kaunista.

   Poista
 7. Vietät todellista kesää vaihdellen asuinpaikkaa pohjoisesta etelämmäksi ja aina on tarjolla kaunista luontoa ja mielenkiintoista tekemistä.
  usvakuvat ovat hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savossa oleiluun kuuluu olennaisesti melonta. Kiitos aimarii.

   Poista
 8. Suven suloisuutta, ihana Suomen kesä kuvissasi.

  VastaaPoista