sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Kiutakönkäältä Jäkälämutkaan, Oulankajokimelonta

Pääsin taas pitkästä aikaa Oulankajoelle melomaan. Kiutakönkään alapuolelta Mataraniemestä alkava Oulankajoen alajuoksun reitti on Suomen kauneimpia jokireittejä. Tarjolla on erämaista luontoa, puhdasta virtaavaa vettä, pitkiä hiekkarantoja ja kukkarunsautta.

Oulankajoen melonta voisi kuulua retkiohjelmaan useimminkin, mutta kuljetukset vaativat aina järjestelyjä. Aloituspaikka Kiutakönkään alapuolella on jo sekin matkan takana, mutta joki kuljettaa melojan vielä kauemmas erämaahan, ihan lähelle Venäjän rajaa. Kätevintä olisikin vuokrata kanootti tai kajakki paikallisilta ohjelmapalveluyrittäjiltä.

Melontasää ei voisi olla parempi. On lähes tyyntä, lämmintä, aurinkoista, ei itikoita eikä paarmoja. Siispä kajakin keula kohti Kiutakönkään viimeisen putouksen pyörteitä ja matkaan kohti Jäkälämutkaa nauttien melonnasta mukavasti virtailevassa vedessä.


Kohta Mataraniemen jälkeen kallioiset jokirannat muuttuvat vyöryviksi hiekkatörmiksi. Oulankajoen rannat ja joen pohja ovat pienessä liikkeessä koko ajan. Vesi kuluttaa joenmutkien ulkokaarteita ja hiekka painuu joen pohjaan jossa veden virtaus liikuttaa sitä taas edelleen. Jokimutkan sisäkurviin ja myös keskelle jokea muodostuu hiekkasärkkiä. Seuraavan kevään tulva saattaa siirtää särkän eri paikkaan.

Jokireitin alkumatkan hiekkarannat ovat hieman jyrkkiä.


Vesilinnuilla ollut hyvä kesä kasvattaa poikasia. Isokoskeloperheen emolla ja poikasilla on tuimat ilmeet, jos linnuista niin voi sanoa.


Vähän nuorempi poikue, mutta kaikilla päättäväinen pään asento.


Oulankajoen kesäpäivään kuuluvat joen rannoilla lentelevät immenkorennot. Kajakista käsin niiden lennossa kuvaaminen ei onnistu, mutta yksi immenkorento ennättää istahtamaan koivunrungolle kuvattavaksi.


Matkaseuraa kajakin kannella.


Ennen Nurmisaarenniemen tulipaikkaa näen rannan lähellä korkean yksittäisen kukkavarren. Sitä ei voi olla huomaamatta, koska sen puolimetrinen varsi erottuu hyvin matalasta vesikasvillisuudesta. Näen ensimmäistä kertaa kukkivan sarjarimmen.


Läheltä tarkasteltuna sarjarimmen kukka on todella kaunis.


Toinenkin vedessä kasvava kukkakaunotar viihtyy joella. Järvisätkin kukkii lauttoina joen virtapaikoissa. Pienen kukan kuvaaminen virtaavassa vedessä kajakissa istuen ei ole ihan helppoa.
Juhannuksen aikoihin jokirantoja ovat koristaneet metsäruusut, ajuruohot ja rantatädykkeet. Nyt on pulskaneilikan vuoro. Rantapenkoilla vilkkuvat vaaleanvioletit pulskaneilikan kukat.


Rantaudun kahvinkeittoon Nurmisaarenniemen edustalle Ansakämpän puolelle jokea. Nurmisaarenniemen puolella olisi myös tulipaikka, mutta siellä olen ollut aiemmin. Käyn tutustumassa vuonna 2004 valmistuneeseen uuteen Ansakämppään. Kun edellisen kerran kävin Ansakämpässä yhdeksänkymmentäluvulla, se sijaitsi reilun kilometrin verran ylävirran suuntaan. Tuo kämppä paloi  jouluna vuonna 2002.


Kämpässä on reilusti nukkumapaikkoja. Luontoon.fi-sivun mukaan tupaan mahtuu 20 henkeä.


Ansakämppä on tasaisella hiekkakankaalla vain vähän joen pintaa korkeammalla. Kiipeämällä ylös hiekkatörmän päälle näkee koko Nurmisaarenniemen ja jokimutkan.


Ansakämpällä kohtaavat Karhunkierroksen kulkijat ja jokimelojat. Karhunkierroksen polku kääntyy pian kämpän jälkeen pois jokirannasta, kohti Kulmakkopuroa ja -järveä. Melojat jatkavat jokimutkia kierrellen.


Joen kaakkoisrannalla kohoaa Oulanganvaara yli sata metriä joen pintaa korkeammalle.
Leppoisa virtaus vie kajakkia. Tarvitaan vain ohjailua, että kajakki ei joudu matalikolle. Kerran juutun soraikkoon kun keskityin liiaksi katselemaan maisemia. Vettä on noin kymmenen senttiä. Punnerran kajakkia käsin nostellen eteenpäin kohti syvempää vettä. Onnistun pääsemään selville vesille ilman että tarvitsi nousta kajakista.


Kuumanakin päivänä joen rannoilla käy tuulenvire, joka pitää hyttyset loitolla. Porot tulevat nauttimaan rantaelämästä.
Rantaudun illalla Alaniemen laavulle. Matkaa Jäkälämutkaan on enää jäljellä alle neljä kilometriä, mutta haluan jäädä yöksi tänne jokivarteen. Ilta on kaunis. Aurinko paistaa pitkään rannalle.

Viimeiset säteet pilven raosta värittävät rantapuut oranssinhehkuviksi. Tumma pilvi taustalla korostaa väriä.


Nuotiotuli luo tunnelmaa ja tuoksua kesäiltaan.


Alaniemessä on runsaasti hyviä telttapaikkoja tasaisella hiekkakankaalla. Kuivuneet männynrungot teltan vierellä ovat kevättulvan murjomia. Oulankajoen vedenpinta saattaa keväällä olla useita metrejä korkeammalla kuin normaalivedellä.

Hyvinnukutun yön jälkeen on edessä lyhyt taival kohti Jäkälämutkan lammen rannalla odottavaa kuljetusta. Oulankajoki tarjosi taas kerran unohtumattoman luontoelämyksen.

14 kommenttia:

 1. Monenlaista kaunista jälleen postauksessasi, ihana tuo kukkalautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole koskaan ennen nähnyt niin paljon järvisätkintä kuin nyt joella.

   Poista
 2. Huh, kun oli ihana reissu! Kiitos siintä.

  VastaaPoista
 3. Mulla oli mahdollisuus päästä tonne melomaan opiskeluporukan kera kesäkuus mut sit iski törkee kuume. Harmittaa ihan sikana. 2 vuotta asunu kuusamos enkä oo oulangal käyny kertaakaan. Sit viel melominen kuulostaa niin ihanalta... Ehkä viel joskus :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä se Oulanka ja Oulankajoki odottavat sinua :) Kannattaa käydä.

   Poista
 4. Tuntui melkein, että olin mukana, mahtavat maisemat ja melonseura, linnut ja muut elukat. Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulankajoki tarjoaa monenlaista nähtävää, pientä ja suurta.

   Poista
 5. Kiitos mielenkiintoisesta retkestä. Vaeltanut olen vuosia sitten Karhunkierroksen, mutta olispa hienoa melaskoida siellä myös.En vain ole koskaan melonut vaikka veneellä soudellut jo viisivuotiaasta asti. Oppisikohan sitä melomaan? Ihana postaus ihan kuin olisin itsekkin ollut mukana 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se melominen nyt niin hankalaa ole opetella. Kannattaa kokeilla sekä kanoottia että kajakkia. Itse aloitin aikoinaan kanoottimelojana.

   Alaniemen laavulla käväisi Karhunkierroksen vaeltajia, jotka kävelyn lomassa meloivat Oulankajokea matkailuyrittäjältä vuokraamallaan kanootilla. Aikoivat sitten suunnistaa Kitkanniemen poikki Kitkajokivarteen takaisin Karhunkierroksen polulle.

   Poista
 6. Onpa komeat hiekkarannat! Uskomattoman ihana tuo kukkalautta -kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulankajoki yllätti taas. En ole ennen ollut joella järvisätkimen kukinta-aikaan.

   Poista
 7. Taas kerran huokailen näiden kuvien kauneutta ja upeaa luontoa!

  VastaaPoista