torstai 16. kesäkuuta 2016

Yö laavulla

Noin kolmekymmentä kilometriä Kuopiosta länteen sijaitseva Suovun alue muistuttaa ilmakuvakartasta katsottuna tilkkupeittoa joka on muodostunut hakkuuaukoista ja alueella risteilevistä metsäautoteistä. Palosenjoen ympäristön luonnonsuojelualue on virkistävä poikkeus talousmetsien keskellä. Joen läheisyydessä kulkee noin 13 kilometrin pituinen retkeilypolku, jonka varrella on laavuja ja tulipaikkoja.

Palosenjoki ei ole kovin leveä. Tuntuu ihmeelliseltä, että 1700-luvulta aina 1960-luvulle joessa on uitettu tukkeja ja jokivarteen keskelle metsää on perustettu jopa saha vuonna 1754.
Jokivarressa kasvaa rehevää kosteikkokasvillisuutta; korpikaislaa, kortetta, raatetta ja kurjenmiekkaa. Pitkospuupolun varrella kukkivat nyt metsäkurjenpolvet.


Lammasjärven pohjukassa on laavu, puuvaja ja huussi. Laavun ympäristö on kivikkoinen ja juurikkoinen, mutta paikat löytyvät kuitenkin kolmelle teltalle. Joukkueemme aikoo yöpyä täällä metsäisissä olosuhteissa.
Pieni puromainen Vääräsahi laskee Lammasjärveen ihan laavun viereltä.
Laavu on suurten kuusten juurella järven pohjoisosassa, joten aurinko ei sinne ylety paistamaan. Illan tullen punertuvat pilvet kertovat auringon olevan laskemassa.


Iltapilvet heijastuvat rantaveteen.


Laavulla valmistuu illallinen ja nokipannukahvi.


Illan hämärtyessä nuotiotuli pääsee pääosaan. Hiljaisuudessa voi kuulla tulen äänet.


Käki on aloitellut konserttiaan jo alkuillasta ja jatkaa sitä lähes tauotta koko yön.


Aamu on viileä kuten oli yökin. Olen sytyttelemässä nuotiota, kun valkoista vilahtaa lahdella. Joutsenpariskunta on tullut kurkkimaan lahden suulle. Laavun edusta on varmaan niiden ruokailupaikka, mutta nyt ne eivät uskalla tulla, kun huomaavat liikettä laavulla. Hitaasti ne lipuvat ruovikon suojaan. Kohta järveltä kuuluu läiske ja joutsenet nousevat lentoon. Ne kaartavat kohti laavua, lentävät puiden latvojen tasolla ihan laavun ylitse ja kailottavat kovalla äänellä juuri yli lentäessään. Menivät varmaan aamiaiselle viereiselle Väärä-järvelle. Niin teemme me yöpyjätkin, syömme aamiaisen, pakkaamme varusteet ja lähdemme kotimatkalle.

Lisäys 22.6.
Perusteellisempi, ammattilaisten kirjoittama ja kuvittama kertomus tästä laavuyöstä löytyy Me Naiset lehden numerosta 25-26/2016

Jonkun aikaa on myös tämä multimedia nähtävillä Me Naiset-lehden verkkosivulla

14 kommenttia:

 1. Komea yöpymispaikka maisemineen. Tuota jokea olisi hienoa meloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen vastaavanlainen jokimaisema teki minusta aikoinaan melojan.

   Poista
 2. Nuo kapeat joet ovat aivan ihania ja niistä voi löytyä vaikka mitä kivaa, kasveja, korentoja, lintuja...
  Telttailu onkin unohtunut, en ole nuoruusvuosien jälkeen muistanut enää koko telttailua - vai lieneekö sittenkin vain pelkkää mukavuudenhalua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt kuvata ne pitkospuutkin jotka seurasivat jokivartta kilometrin verran. Telttailuun on helppo tutustua uudelleen lämpöisinä ja valoisina kesäöinä.

   Poista
 3. rauhalisen ja kauniin näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallista olikin. Ääntä aiheuttivat vain linnut ja veden kohina.

   Poista
 4. Näyttää todella kapealta joelta, ihmeesti vaan ovat saaneet tukit siitä uitettua. On ollut varmaan eräskin tukkimies töissä siellä.

  Hieno retki, tuollaiset ovat ihan parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä voi kuvitella olosuhteita joissa aikoinaan tehtiin töitä. Taisi olla tukkilaisromantiikka kaukana.

   Poista
 5. Kiva retki! Oliko "verenimijöitä" paikalla? Tarinoitasi lukiessa, tekee mieli itsekin lähteä telttailemaan. Meidän miehet ei vaan innostu asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä imijöitä liikkellä. Nuotiosavu häätää tehokkaasti ja hyvä on uusi Thermacell-laite. En uskonut sen vaikutukseen ennen kuin kokeilin.

   Poista
 6. Taas yksi hieno lähipaikka. Tutkimusmatkailu on mukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei tarvitse mennä kauas, eikä kävellä pitkiä matkoja.

   Poista
 7. Sinun kamera saa luonnon kaikki hyvät puolet esiin. Todella ihanat kuvat niin tässä kuin edellisessäkin.
  Retket näyttää niin mukavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat antavat vain yhden ulottuvuuden kokemuksesta. Siihen liittyy myös äänet ja tuoksut joita ei voi kuvata. Ja valitettavasti myös hyttyset, joilta ei voi välttyä kesäisessä luonnossa.

   Poista