maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäishiihtelyä

Kiirastorstaina ja pitkäperjantaina oli vielä muutama pakkasaste ja mainiot hiihtokelit. Miten käynee jatkossa, kun pääsiäislauantaina lämpeni eikä öisinkään ole enää ollut pakkasta.

Kävin pääsiäisviikolla leikkauttamassa tukkaa Käylän kylän kampaamossa. Käytän kylien palveluja aina kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Käylän kylä onkin poikkeuksellinen palvelujen suhteen. Kylässä on pankki, koulu, kauppa, kirkko, seuratalo ja vielä kampaamokin. Kampaajalta sain vinkin yksityisen ylläpitämästä ladusta Kitkajoen tuntumassa. Sitä lähdin testaamaan eräänä iltapäivänä.

Lähden ladulle hautausmaan parkkipaikalta (hautausmaa unohtui palvelujen luettelosta).  Latu kulkee vähän matkaa metsätietä ja pienen lammen yli, jonka jälkeen tullaan Kitkajokivarteen. On mukava hiihdellä tavallista perinteistä latua. Tulee ihan lapsuuden koulumatkat mieleen.


Kitkajoessa virtaa runsaasti vettä talvellakin ja virtapaikkoja on useita.


Tämä ei ole niin vaarallista miltä näyttää. Jokiveden pinta on ollut paljon korkeammalla jäätymisen aikaan. Rannan jäät ovat vielä tiukasti rantapenkassa kiinni. Toki myöhemmin keväällä on syytä varovaisuuteen rannan lähellä kulkiessa.Vähä-Käylänkosken niskalla oleva laavu on tuttu kesän retkiltä. Tästä voisi jatkaa latua metsätaipaleille ja suomaisemiin, mutta olen havainnut kosken rannalla koskikaroja ja palaan takaisin samaa reittiä kuvatakseni niitä matkan varrella.Pitkäperjantain aamuna Kiveskosken rantojen puiden oksilla on hentoa kuuraa. Muutaman asteen pakkanen on riittänyt koristelemaan varvut ja oksat. Aurinko yrittää tulla esille harmaan pilvikerroksen läpi.
Koskikarojen ja joutsenten lisäksi Kiveskoskella saattaa tavata oranssipukuisia kahlaajia.Joutsenpari on kaukana alavirran puolella.


Joutsenten ruokailuhetkeä ei näytä häiritsevän virralta kuuluvat koskikellujien äänet.


Taivaalta tiputtelee hiljalleen lunta. On mukava istua laavulla teetä hörppäillen.


Koskikaroilla alkaa pian muuttomatka pesimäseuduille pohjoiseen. Kohta koskella kuuluu telkkien siivenvihellykset ja ääntelyt.


14 kommenttia:

 1. Hassua! Koskikarat ja koskikellujat samassa vesistössä:-) Hauskaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskannäköistä se olikin kun karat pyrähtelivät kellujien yläpuolella.

   Poista
 2. Vielä on talviset kelit siellä suunnalla. Hauskaa näyttää olevan koskikellujoilla!
  Etelä-Suomessa oli täysi kevät, narsissit ja tulppaanit jo työntävät varsiaan kohden aurinkoa ja muuttolintuja todella runsaasti, laulukonsertit kuuluivat joka puolelta.

  Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on vielä Kuusamossa lähes 90 senttiä. Vaan kyllä hanki painuu jos lämpöiset päivät jatkuvat.

   Poista
 3. En minä vaan olisi uskaltanut noin läheltä vettä hiihtää! No, uskon kyllä, että turvallista, vaan kun tiedän olevani ns. mamo! :) Koskikellujat, ihan uusi juttu mulle!! Lumet sulaa silmissä. Tätä lämpötilaa jos pitää, niin viikon päästä saa hakea sitä lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin olen varovainen jäällä. Kitkajoki on rannoiltaan matala, joten tuo kuvassa näkyvä jääkerros on rantakivien päällä.
   Koskikellujia näkee melko usein Kiveskoskella. Ilmeisesti ei ollut kovin kylmää kyytiä, koska tarkenivat jäädä kodalle evästauolle uinnin jälkeen.

   Poista
 4. Joki on niin kaunis, koskikarakin siellä oranssien seassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskikarat vilisti siellä koskikellujien kanssa.

   Poista
 5. Hurjalta näyttää tuo kuva, missä marssitaan jokeen. Ja kauniit maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjalta se näyttää, mutta kunnon pakkaspäivänä se olisi vielä hurjempaa.

   Poista
 6. Hyvät kuvat koskikarasta ja kellujista. On varmaan elämys hiihdellä noin lähellä jokea, minulle vieras kokemus. Mökillä hiihdin osan matkasta asioille ruokakaupoille ja se tuntui hauskalta. Hyötyhiihtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kitkajoen maisemat kiinnostavat. Oli uusi kokemus hiihdellä noissa maisemissa.

   Poista
 7. Komiat muodostelmat, niin jään ja lumen aikaansaannoksina kuin noiden punaisten miestenkin tekemät. Upeat maisemat.

  VastaaPoista