perjantai 4. maaliskuuta 2016

Jääputouskierros Korouomassa

Korouoman uusi päiväreitti Koronjää on tänä talvena ollut ensimmäistä kertaa käytössä. Viiden kilometrin pituinen reitti vie alas uomaan, jossa on nähtävänä useita komeita jääputouksia. Kävimme tutustumassa reittiin joulukuun alussa. Kaamosajan aurinko ei silloin ylettynyt Korouoman pohjalle, koska joulukuinen auringonkierto on lyhyt ja matala. Maaliskuussa päivä on jatkunut ja aurinko ylempänä, mutta harmittavasti viime aikoina on ollut enimmäkseen pilvistä. Säätiedotus lupaili torstaille puolipilvisen päivän ennen uuden lumisaderintaman tuloa, joten pikavauhtia pakkasimme reput ja lähdimme varhain aamulla matkaan kohti Posiota.

Matkaa Rukalta Posion Pernun kylälle on reilu sata kilometriä. Matkan aikana pilvikerros alkoi ohentua ja perillä Saukkovaaran parkkipaikalla aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta.  Tuli kiire ehtiä Ruskeavirran jääputoukselle. Ruskeavirran putous on kallioseinämän syvänteessä, joten aurinko pääsee paistamaan putoukselle vain aikaisin aamulla.

Parkkipaikalta Ruskeavirralle on puolitoista kilometriä pelkkää alamäkeä. Emme ehdi ajoissa. Putouksen vasen reuna on jo jäänyt varjoon. Olisi pitänyt olla paikalla puoli tuntia aikaisemmin. Mutta aurinko valaisee jäätikön viereistä seinämää, ja valo yltää myös uoman pohjalle.

Ylös jäätikölle on kuljettu paljon, ja minäkin nousen jyrkkää rinnettä jääputouksen juurelle. Näkymät putouksen alta Saukkovaaran suuntaan on komeat.


Jääseinämästä on katkennut jääpuikkoja, ja niin on syntynyt kulkuaukot kahteen pieneen luolaan putouksen alla. Toisen luolan oviaukko on niin matalalla, että onnistun kiipeämään sinne.


Korouoman jääputousten jäät ovat erivärisiä riippuen siitä mistä vesi on valunut. Ruskeavirran jää on enimmäkseen yläpuolen suolta valunutta humuspitoista vettä, joten jää on ruskeaa. Kirkas jää syntyy sadevesistä ja sininen jää lähdevedestä.


Jääluolasta voi kuin aitiopaikalta katsella ympäröivää maisemaa.
Näkymä putouksen alta kohtisuoraan ylös. Ruskeavirran putous on korkeimmillaan 60 metriä ja leveyttä sillä on noin 40 metriä.
Palaamme kolmesataa metriä takaisin, kanjonin laavuille. Polulla tulee vastaan bussilastillinen haalaripukuisia kulkijoita. Laavulla selviää, että matkailijat ovat israelilaisia. Hauska sattuma, pari vuotta sitten olimme myös samaan aikaan Korouoman laavulla israelilaismatkailijoiden kanssa.

Korouoman laavulla voi tulilla istuessaan katsella samalla puiden välistä pilkottavaa Ruskeavirtaa. Israelilaisten matkaopas on viritellyt tulisijaan tulen, jonka lämmössä syömme voileivät. Makkarat oli kaikessa kiireessä unohtuneet jääkaappiin. Evästeltyä lähdemme jatkamaan Koronjään kierrosta.


Ohitamme uudelleen Ruskeavirran matkalla kohti Koronjään seuraavaa jääputousta. Israelilaiset ovat muodostaneet jäätikön alle letkan, tarkoituksena on varmaan liukua rinnettä alas pitkin lumista kourua.


Tämä on sitä eksotiikkaa, jota he ovat tulleet talvisesta Suomesta hakemaan. Hauskaa näyttää olevan.


Aurinko paistaa nyt suoraan uoman pohjalle. Polku seuraa Korojokea, jota reunustavien koivujen latvukset kimaltavat valossa.


Aurinko sulattaa lunta koivun oksalta, mutta pakkanen jäädyttää samantien lumesta sulaneen veden. Oksat roikkuvat alaspäin jään painosta.


Korouoman länsiseinämä on paikoin ihan pystysuora. Rinteen alaosa on louhikkoa.


Edessä on Mammuttiputous. Putous syntyy purovedestä, joka saa alkunsa yläpuolisen vaaran rinteellä olevasta lähteestä. Mammuttiputouksen jää onkin hämmästyttävän sinistä.


Poikkean polulta lähemmäs jäätikköä saadakseni putouksen paremmin kuvaan. Jyrkässä rinteessä nousu onnistuu helposti, mutta alastulo ei niinkään. Turvaudun samaan keinoon kun Ruskeavirran matkailijat.
liukumäkeä Mammuttiputoukselta (kuva K.Myllyrinne)

Sinistä ja ruskeaa jäätä on myös Jaska Jokusessa, jääputousreitin kolmannessa putouksessa.


Kiipeän taas lähemmäksi ihailemaan jään muotoja ja erilaisia värisävyjä.


Kolmessa kuukaudessa jääkerros on kasvanut niin, että putouksen puolivälissä olleen jääluolan aukko on mennyt umpeen.


Aurinko valaisee edelleen uoman itäreunaa. Edessä on nousu kuvassa näkyvän kallion laelle.


Polun alkaessa nousta ylöspäin on oikealla näkymä vielä yhdelle jääputokselle. Oletan, että se on Tuulen tie-niminen putous.


Köysikaide helpottaa kulkua rinteen jyrkimmissä paikoissa. Koronjää-reitillä on ollut niin paljon kulkijoita, että polku on kovaksi tallautunutta ja lumikenkiä ei tarvita. Sauvat ovat erittäin tarpeelliset, sekä ylä- että alamäessä.


Hannunkallion parvekkeelta avautuva maisema on huikea.


Näköalapaikalta katsottuna suoraan edessä näkyy Jaska Jokunen. On yllättävää, että putous onkin puolivälissä rinnettä. Rinteen yläosa ei näy kun putousta katsoo sen juurelta.

On aika kääntää selkä Korouoman rotkomaisemille ja lähteä viimeiselle etapille kohti parkkipaikkaa.30 kommenttia:

 1. Mahtavat jäämuodostelmat! Tosin jossain määrin vähän pelottavatkin. Varmasti elämys turismoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen talvinen luonto on varmasti Lähi-idästä tuleville erilainen kokemus.

   Poista
 2. Nyt on kuvissa kunnon jääpuikkoja, upeat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäämuodostelmat ovat tällä hetkellä komeimmillaan.

   Poista
 3. Komea on jääputous ja muutenkin upeat maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korouoman jylhät maisemat on kokemisen arvoisia kesällä ja talvella.

   Poista
 4. Sanoinkuvaamattoman upeaa, kiitos <3

  VastaaPoista
 5. On tosi mahtavat jäämuodostelmat, hienot kuvat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korouomassa on luultavasti Suomen suurin jääputousesiintymä.

   Poista
 6. Aivan mahtavia jääkuvia. Jäissä on niin kauniita värejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi talvellakin kuljettavava reitti avasi mahdollisuuden nähdä myös sinisiä putouksia.

   Poista
 7. Mielettömän hienoja jäämuodostelmia komeissa maisemissa. On varmasti unohtumaton elämys varsinkin kaukaa tulleille matkailijoille.
  Upeat kuvat jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me suomalaiset ei varmaan ymmärretä miten suuri elämys talvinen luonto on sellaiselle joka ei koskaan ennen ole nähnyt lunta.

   Poista
 8. Mielettömän hienoja kuvia ja maisemia! Kun on nähnyt aiemmin kuvia tuosta sinisestä putouksesta, en uskonut aidoksi, vaan ajattelin että kuvia on sävytetty ja muokattu, näköjään ei, - wau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pääsin ensimmäistä kertaa toteamaan miten sinistä jää voikaan olla. Yllätti.

   Poista
 9. No huhhuh! Wau mitä paikkoja ja kuvia!
  Tulee ihan seikkailukateus! :D

  ~ Frillycakes ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korouoma on seikkailu. Harmi vaan, että on niin kaukana. Muuten tulisi käytyä useammin.

   Poista
 10. Heipsan!
  En voi kuin sanattomana ihailla näitä kuvia, ja etenkin jääpuikkoputous on tosi mahtavan kaunista katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääpuikkoja riittää Korouomassa. Varjoisalla seinämällä niitä on jäljellä alkukesälläkin.

   Poista
 11. Liian usein on tullut ajettua ohi Korouomasta! Mahtavat maisemat, ihanat jäiset putoukset! Mukavaa että maailmalta ihmiset tulevat katsomaan hiljaisuutta, lumisia kynttiläkuusia ja heräävää kevään valoa!

  Upeat kuvat jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskeavirralle ehtii jo ihan pienellä poikkeamalla, Koronjää-kierros vaatii enenmmän aikaa, mutta suosittelen.

   Poista
 12. Mielenkiintoista knoppitietoa. En tiennytkään että sininen vesi tulee lähteestä. Enkä ole aiemmin nähnyt sinistä putousta. Olen käynyt vain yhdellä jääputouksella täällä meilläpäin, josta viine keväänä kirjoittelinkin. Tämäkin olisi varmasti käymisen arvoinen paikka. Kiitos retkestä jolla sain olla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korouomassa kannattaa käydä jos vain sille suunnalle satut. Tuo uusi talvireitti on avannut lisää nähtävää.

   Poista
 13. Kävin myös edellisviikolla Korouomassa. Ei sattunut noin aurinkoinen päivä, mitä näen kuvistasi, mutta israelilaisia oli tuolloinkin, myös bussillinen italialaisia.
  Hulppeat on Korouoman maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti joku matkanjärjestäjä on saanut vakituiset vieraat Israelista. Hyvä niin.
   Korouoma on kaunis pilvisempänäkin päivänä.

   Poista