maanantai 27. heinäkuuta 2015

Aamuyössä Rukalla

Herään puoli kolmen aikaan aamuyöstä ja katson idän taivaalle. Selkeältä näyttää. Edellisiltana satoi taas, joten arvelen ilmankosteuden olevan sitä luokkaa, että jonkunlaisia sumuja varmaan on liikkeellä auringonnousun aikaan. Siis menoksi.

Anorakki-hyttyhattu-kumisaapas-pukeutuneena nousen Juhannuskalliolle. Muitakin on liikkeellä aamuvarhaisella. Rukan "Naurettavan pienen festarin" osallistujia palautuu takseissa mökeille yöjuhlinnan jälkeen lepäämään.

Kuten monesti olen joutunut huomaamaan, ei voi tietää millainen aamu lopulta on tulossa. Pilvikerros koillisella taivaalla on peittänyt taivaanrannan juuri auringonnousun kohdalta. Koska taivas ei ole täysin pilvessä ja valo heijastelee pilvien raosta, jään odottamaan ja katsomaan miten taivaan väritys muuttuu auringonnousun aikaan.


Kovin paljon ei tarvitse pilvikerroksessa olla rakoa, kun Vuosselijärven peilipinta jo heijastaa taivaan värejä.

Hentoa punerrusta on lännen puoleisella taivaallakin. Kovasti on sumua myös Kouvervaaran ympäristössä.


Koko ajan liikkuva sumu vuoroin peittää vuoroin paljastaa maisemaa.

Rukajärven päällä on myös sumulauttoja.

Kun aurinko lopulta pääsee pilvikerroksen takaa, on se jo niin korkealla, että valo on liian voimakas. Lähden alas, mutta en malta vielä mennä jatkamaan unia, vaan ajan pienen matkaa viitostietä Kuusamon suuntaan. Sumu on jäänyt vielä varjoisille ja alaville paikoille lampien ja soiden ylle.

Jätän auton tien varteen ja jalkaudun suolle Pyhävaaran alapuolelle. Sitä mukaa kun aurinko kurottaa vaaran takaa valaisemaan suota, lähtevät sumut liikkeelle ja alkavat häipyä nopeasti. Hyppelen märällä suolla mättäältä toiselle lammikoita väistellen ja yritän päästä hyvälle paikalle tavoittaakseni vielä sumua ja valonsäteitä.

Sumun kadottua olen keskellä suota ja mietin miten ihmeessä tänne päädyin. Ympärillä on vain vettä ja hyllyvää sammalikkoa. Onneksi jalanjälkiä on painunut mättäisiin ja pääsen palaaman samaa reittiä takaisin kovalle maalle. Tätä se sanonta "ojasta allikkoon" varmaan tarkoittaa.

Tien varrelta löytyy komea kaarlenvaltikkaryhmä. Viitostien pientareet on niitetty ja suurin osa arvokkaastakin piennarkasvillisuudesta on poissa. Sinne ovat menneet maariankämmekät, kirkiruohot, kaarlenvaltikat ja tataarikohokit. Tämä kaarlenvaltikkarypäs oli sen verran kaukana ojan pohjalla, että leikkurin terät eivät ole sitä saaneet nurin.16 kommenttia:

 1. Maisemat kuin sadusta! Niin kaunis on sumuinen maisema

  VastaaPoista
 2. Upeita nuo eriväriset pilvikerrokset! Sumu luo mystistä kauneutta!!

  VastaaPoista
 3. Voi miten kauniita kuvia seita!! Satumainen maisema!

  VastaaPoista
 4. Kauniita kuvia synnyinseudultani :)

  VastaaPoista
 5. Sumu on ihana. Taianomaisia kuvia. Kannatti jatkaa suolle, sait upeita kuvia ja kaarlenvaltikatkin ikuistettua.

  VastaaPoista
 6. Varmasti hieno kokemus niin Juhannuskalliolla kuin suollakin, aistiihan sen jo kuvistasi. <3

  VastaaPoista
 7. Niin on taas aikainen lintu madon napannut. Aikaisen aamun valoa.. Täälläkin oli ollut kovasti sumua nyt viikonloppuna.

  VastaaPoista
 8. Hienoja kuvia! Olen itse lähdössä samoihin maisemiin parin viikon kuluttua, saas nähdä saanko otettua yhtään noin mahtavia otoksia. Kannattaisi ilmeisesti herätä aikaisin ihailemaan yötöntä yötä!
  t. Tiina
  tiinanpatikointi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Kiitos kaikille kommenteista. Kesäiset aamuyöt ovat parasta aikaa luonnossa.

  Tiina V: Yötöntä yötä ei Rukan seudulla enää tähän aikaan kesästä ole. Aurinko nousee puoli neljän aikaan ja laskee vähän vaille klo 23. Mutta melko valoisaa on sekin aika kun aurinko on piilossa. Toki pilvisyyskin vaikuttaa.

  VastaaPoista
 10. Upeat kuvat ja maisemat! Ihan mahdotonta, miten aikaisin jaksat herätä... Ihailtavaa sinnikkyyttä ja tuottaa tuloksia! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varhainen herääminen ei ole koskaan ollut ongelma. Mutta yövalvomisen jälkeen menee aikansa ennen kuin taas pääsee normaaliin unirytmiin.

   Poista
 11. Niin on huikean kauniita valon ja usvan tunnelmaisia kuvia, että läkähdyn.

  Täytyy katsoa uudelleen.

  VastaaPoista
 12. tässähän menee koko ilta kun käy upeita kuviasi läpi :)

  VastaaPoista