tiistai 2. joulukuuta 2014

Mäen päällä ja mäen alla

Heti kun synkkä marraskuu meni, saatiin pitkästä aikaa pieni pilkahdus aurinkoa. Kulunut marraskuu oli säätilastojen mukaan harvinaisen synkkä. Erityisen synkkä se oli Kuopiossa, jossa aurinko paistoi koko kuukauden aikana vain 12 minuuttia. Näin kertoi eilen MTV-uutiset. Onneksi henkilökohtainen kiintiöni auringon suhteen oli suurempi, koska Kuusamossa oli muutama aurinkopäivä marraskuun alkupuolella.

Joulukuun ensimmäinen päivä näytti jo lupaavammalta sään suhteen. Lähdettiin päiväkävelylle Neulamäen suunnalle, ensiksi näkötornille tähystämään näkyisikö aurikoa.

Sivukadulta erkanevan tien päästä löytyy Neulamäen näkötorni. Etsin tietoa tornin iästä, mutta en löytänyt, mutta aika uudelta se näyttää. Neulamäki on kolmisenkymmentä metriä matalampi Puijon mäkeä,eikä tornikaan korkeudessa kilpaile Puijon tornin kanssa, mutta hyvin sieltä näkee Pohjois-Kallavedelle.
Neulamäen näkötorni


Pilvien raosta paistaa aurinko peilityynen Kallaveden pintaan.Idän suunnalla on myös häivähdys aurinkoa keskustan ja Itkonniemen suunnalla.
Neulamäen asuntoalueen sivukaduilta pääsee useastakin paikasta Neulaniemen luonnonsuojelualueen poluille. Raiviopolun urheilukentän takanurkasta laskeudutaan jyrkkää rinnettä alas rotkolaaksoon. Pölkkypuro virtaa laakson pohjalla. Vettä on nyt vähän puron uomassa. Keväällä rinnettä alas kohisi pieni vesiputous, nyt kivien välistä kuuluu heikkoa lirinää.Kallioseinämä on koristeltu paannejäällä ja jääpuikoilla. Edellisenä yönä satanut lumi on jäänyt ohuena kerroksena polulle.
Pölkkypuro ja Pölkkypuron polku

Kotimatkalla poiketaan Pirttiniemen kärjessä. Noin tuntia ennen auringonlaskua taivas värittyy pilvikerroksen takaa tulevasta valosta. Joulukuun ensimmäisen päivän maisema Etelä-Kallavedellä on lähes kesäinen.

11 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia tutuista maisemista! :)

  VastaaPoista
 2. Kauniit kuvat. Erityisesti tykkään nuista jääpuikkokuvista, niitä näkee liian harvoin :)

  VastaaPoista
 3. Jännännäköinen kallio, ihan kuin siinä olisi portaita, taitaa olla enemminkin jättiläisen kuljettavaksi :)
  Meillä ei ole sinistä taivasta näkynyt aikoihin.

  VastaaPoista
 4. Upeat kuvat taas :-)
  Erityisesti tykkäsin jääkuvista ja tuosta viimeisestä heijastuskuvasta.

  VastaaPoista
 5. Hassu kattoa sulaa järvenpintaa, kun täällä alkaa olla syvin kaamosaika. Mutta nythän se lupaili lumisadetta, liekkö etelään yltää. Täällähän siis on talvista. Marraskuu oli kyllä täällä aurinkoinen.

  VastaaPoista
 6. Tuo viimeinen on suosikkini, kauniita ovat muutkin.

  VastaaPoista
 7. Kallavesi on aina yhtä kaunis.

  VastaaPoista
 8. Hulpeat on näkymät korkealta. Antaa viitteitä Suomen tuhat järvisyydestä.
  Seitsemäs kuva ylhäältä, on dramaattinen, tummine sävyineen ja heijastuvine jokineen. Tykkään.

  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 9. Jylhiä maisemia, rauhallisen kauniita maisemia. Talven tuntua tuovat vain jäät.

  VastaaPoista
 10. Kiitän kaikkia kommenteista.

  VastaaPoista