sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Jäiden soittoa ja kevään merkkejä

Kuopion seudulla ei lunta ole kuin metsän varjopaikoissa. Jääpeite on vielä paikallaan, mutta ei enää turvallisesti kuljettavissa.

Minulla on varmaan sisäinen vuosikalenteri, koska joka kevät tähän aikaan alan herätä aina vain aikaisemmin. Heräämiset alkavat samoihin aikoihin kuin kesäaikaan siirtyminen, joten minulle kellojen kääntäminen ei tuota ongelmia.

Heräsin taas vähän ennen auringonnousua ja lähdin kävelylle Kallaveden rantoja kiertämään. Yöllä oli ollut muutama pakkasaste, joten auringon nousessa ja alkaessa lämmittää jään pintaa jäät pitivät tavallista kovempaa pauketta, kuminaa ja ulinaa. Äänet korostuvat koska aamuvarhaisella on muuten vielä hiljaista.


Neulaniemen metsäpolut ovat monin paikoin kuivaneet ja lenkkikengällä käveltäviä. Avonaisilla paikoilla ja purojen lähettyvillä on paksua paannejäätä. Ne voi kuitenkin helposti kiertää koukkaamalla metsän puolelle.


Pilpan ranta

Tervaruukin ulkoilumaja
Vuoriperänniemeltä Kallavedelle


Sammalmetsä aamuvalossa innosti tekemään kameran heilautuskokeiluja.

lammikon jääkuvio

siirtolohkare polun varrella

siirtolohkare kuvattuna heilautustekniikallaViime syksynä tapasin Neulaniemen maastossa lenkkeilijän, joka vinkkasi sinivuokkoesiintymän lähistöllä. Arvelin, että näin aikaisin ne eivät vielä ole kukassa, mutta päätin kuitenkin käydä katsomassa paikkaa. Ja eikös vain sieltä muutama sininen kukkanen jo ala nousta. Tästä se ryöminen taas alkaa.

Toinenkin melkein kukassa oleva kasvi löytyi. Lammen rannalla on laaja vaiverokasvusto. Aikaisin keväällä vaiveron lehti on punainen ja vastavalossa suorastaan hehkuvanpunainen.  Muutaman vaiveron latvassa oli jo pieni valkoinen nuppu. Pari aurinkopäivää vielä ja ne avautuvat.
vaiveroita

vaivero nupulla


Kevään merkki tämäkin: Ensimmäiset kukat on laitettu terassille. Myyjä sanoi että orvokit kestävät vaikka kymmenen asteen pakkasen. Saa nähdä miten käy.


10 kommenttia:

 1. Hienoja maisemia eri väreissä ja hauskoja heilautuksia...Upeata kuvausta jälleen!!
  Mutta nuo orvokit, miten suloisia, taidanpa myös haluta tuollaisia terassin pöydälle.

  VastaaPoista
 2. Pysyhän poissa heikentyviltä jäiltä, kuvaile vaan rannalta.
  Kaunista päivän valkenemisen punotusta on luonnossa.

  Kiehtovia ovat nuo tärräytyskuvatkin. Joskus olen myös harrastanut.:)
  Upea vaivero kuva.
  Pitäne ensi viikolla ostaa orvokkeja, kauniita ovat.

  VastaaPoista
 3. Kaunis orvokki, kauniissa arabian maljassa! Luonnonlapsi, luonto on todella sydämessäsi, sielu on syvällä luonnossa. Jäiden soiton voi melkein kuulla.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista havaita, että siellä on vielä jäät vedessä.
  Mutta kauniita kukkia, ja orvokit on niin söpösiä. Niiden pitäisi kyllä kestää kylmää, tokko kuitenkaan tulee enää niiiin kylmiä öitä. Mutta sinähän viet ne sitten sisälle.

  VastaaPoista
 5. Schöne Impressionen vom Frühling, der nun auch bei euch einzieht. Sehr stimmungsvoll und die Makroaufnahmen vom dem Blümchen bezaubernd.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kuvia jälleen. Orvokki asetelma on tosi kaunis ♥

  VastaaPoista
 7. Kauniita kuvia ja kivoja kokeiluja!
  Kyllä vain, meillä mökilläkin kuului edelleen jään kumahteleva aavemainen laulu.

  VastaaPoista
 8. Tuttuja sekä kovin mieleisiä maisemia nämä ovat itsellenikin. Komeita keväisiä metsäkuvia miellyttävässä aamuvalossa! Sinulla on taito vangita kuviin se olennainen. Jos on avoin eikä liikaa kaavoihin kangistunut, niin kameraa voi käyttää myös siveltimenä. Maalauksellisia ovat nämä heilautuskuvat. Kyllä nämä eri vuodenajat ovat suuri rikkaus sekä vaihtelu meille täällä pohjolassa. Valo on aivan omanlaisensa ja alati muuttuva. On todella aikainen sinivuokko näillä korkeuksilla.

  VastaaPoista