sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Hankiaisilla

Samoin kuin muistellaan lapsuuden kesiä, miten ne olivat aurinkoisia ja lämpimiä, niin muistelen lapsuuden kevättalven pakkasaamuja, kun hanki kantoi potkukelkallakin kulkijan. Viime vuosina ei hyviä hankikelejä ole liiemmin ollut, mutta nyt on. Tosin varjoisilla paikoilla ei lumi päivälläkään ole sulanut niin että sen pinta olisi yön aikana jäätynyt kovaksi. Mutta aurinkoisilla paikoilla, niin kuin järven jäällä, on topakka hangenkeli, hankiainen, kuten ennen sanottiin.

Lähden aamusta potkukelkan kanssa jäälle. Reilun yhdentoista asteen pakkanen varmistaa että ei upota. Kickspark-potkukelkan jalaksiin on kiinnitetty muoviset liukujalakset. Kelkka liukuu epätasaisillakin pinnoilla sujuvasti.  


jäätyneitä lumilaineita 

Kickspark-potkukelkka muovisilla liukujalaksilla

rantakallion jäätyneet norot

paannejäätä kallion pinnalla

Kovasti talviselta näyttää järvellä. Täällä asuessani olen joka vuosi päässyt melomaan vapun tienoilla, muutama päivä ennen tai jälkeen. Jo nyt voi sanoa, että melontakelejä ei tule vapuksi, ellei ihmeitä tapahdu.
Kuokanselkä Purnunsaaren kallioilta nähtynä
ahdistaa, mutta uusiakin yrittäjiä onvielä on jäljellä marrasmyrskyn muovaamia jäitä

on aurinko sentään vähän sulattanut 

harvinainen pälvi saaren etelärannalla


15 kommenttia:

 1. Voi olisipa mukava potkukelkkailla pitkästä aikaa. Mainio peli jäällä hankikannolla epäilemättä.

  Paljon kaunista ja kiintoisaa olet havainnut ja sääkin suosinut, varmasti mukava retki.

  VastaaPoista
 2. Kaunista kevättä sielläkin. Eteläisillä rannoilla ja rinteillä näkee hyvin auringon voiman. Lumi on sulanut ja kosteus haihtunut, maa on kuivaa. Upea tuo sinun kelkkasi.

  VastaaPoista
 3. Oletpa löytänyt kauniita kuvauskohteita. Tuo "lumipesä" on ihan erityisen ihana. Tänään olin niin onnellinen hankikannosta kun kävin kuvaamassa joutsenia, siitä vain oikaisin pellon poikki.
  Ihan mainio tuo potkuri, en ole tällaisesta kuullutkaan!

  VastaaPoista
 4. Ihania hankikuvia ja aina siellä täällä pälvet lisääntyvät. Kuljen Tervon rannan joensuistossa usein iltaisin ja nautin hankiaisista, aamulla kävin pääsiäisen aikaan koiran kanssa ensi kerran ja tajusin nyt vasta mitä olen menettänyt kun en ole aiemmin asiaa tajunnut, myös meren jäällä olimme kotikylässäni pääsiäisenä kun kävin mökkiä ja saarta katsomassa kun kerrankin pääsi niin helposti.

  VastaaPoista
 5. Minusta teillä on vielä ihan talven oloa, paitsi parissa kuvassa kevät pilkistää.
  Tosi kaunista edelleen sulla siellä.
  Makee tuo potkukelkka, ikinä en ole moisesta kuullut enkä ole nähnyt edes mainoskuvaa. On takuulla hyvä peli kulkea. Voisi tuolla meidänkin jäällä potkustella, mutta ensin sitä pitäis kantaa hiekkaislla teillä, ei oikein innosta :)

  VastaaPoista
 6. Tuommoinen potkukelkkahan on tosi pätevän näköinen peli! Olisipa kiva kokeilla moista.
  Ja juu, lapsuuden hankikelit kyllä muistaa :) Meidän mökkijärvellä meni mönkijä. Traktorikin oli vissiin yrittänyt, mutta rannan tuntumassa uponnut liian pahasti. Jäällä olisi kyllä pärjännyt.

  VastaaPoista
 7. Vappumelonnat ovat tänne muuttoni jälkeen jääneet väliin, olisi tuossa tietysti avoin meri vieressä, mutta ei se jokea korvaa.
  Hyvä kuvallinen katsaus.

  VastaaPoista
 8. Keveän näköinen menopeli, liikkuu varmaan liukkaasti.
  Täysi talvi näyttää vielä olevan, pieniä merkkiä lukuunottamatta.
  Joutuinhan se kevät kyllä tulee kunhan alulle pääsee.

  Hulpeat on maisemasi.

  VastaaPoista
 9. Mieluummin esittelisin jo kevään merkkejä, kun näinkin pitkällä huhtikuuta ollaan. Niitä ei vaan ole. Tavallisesti joutsenet ovat tulleet läheiselle sulapaikalle maaliskuun loppupuolella muuttomatkallaan levähtämään, mutta nyt ei ole näkynyt yhtään kesävierasta.
  Kiitän kaikkia kommenteista.

  VastaaPoista
 10. Hienot kuvat jälleen ja hauska potkukelkka. Olen itse kokeillut tuollaista vain kerran ja siitä onnettomasta lähti tuo kahvaosa irti vauhdissa... Sain jäästä niin komeat mustelmat, että potkukelkkailuinto lopahti vähäksi aikaa ;-)

  Ensi joutsenet piipahtivat lähijärven jäällä Jyväskylässä kiirastorstaina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjaustangon kiristys on varmaan ollut löysällä. Aika tiukkaan pitää vääntää että saa tangon pysymään liikkumatta. Toinen kiristysrengas on minullakin käytössä kun ensimmäinen rikkoontui.
   Taitaa ne joutsenet olla jo kaikkialla muualla, mutta ei meidän virralla.

   Poista
 11. Vaikka olet kuvannut jäätä ja lunta, niin pälviäkin on, joten kevät tulee, vaikka hissuksiin.
  Hankisilla on monta nimeä, minulle nuo hankikannot oli lapsena kerihanget ja kestivät traktorinkin. Niitä olen kovasti nyt odotellut, mutta tuskin tulee, kun ei ole suojannut koko talvena, ei edes plussalla käynyt, öisin kyllä pakkasia on piisannut. Kaikkea ei voi saada.
  Tuommoista potkuria kokeilin porolla ajelu päivänä. Se tuntui huisin hyvältä. Potkin muutamat kierrokset sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerihangista en ole koskaan kuullut. Hankiset ja hankiaiset on tuttuja.
   Kickspark-potkukelkka on lyhyempijalaksisena ketterä. Ja ne liukujalakset on kyllä hyvät.

   Poista
 12. Lumilaineet oli pysäyttävä kuva. Tahtoo tuollaisen potkurin! Lapsena ajettiin fillareilla hankia pitkin, välillä kävi hassusti.

  VastaaPoista
 13. Potkukelkoista täällä: http://kickbike.com/fi/kickspark-kelkat/
  Minäkin muistan joskus hangen olleen niin vahvaa että polkupyörälläkin saattoi ajaa.

  VastaaPoista