perjantai 12. lokakuuta 2012

Valkeaisenvaara

Rukan pohjoispuolella, Valtavaaran, Virkkulantien ja viitostien välisellä alueella on mielenkiintoista ulkoilumaastoa. Alueen läpi kulkee UKK-kävelyreitti Rukalta kohti Viipusta. Tältä polulta erkanee hiihto- ja kävelyreitti, joka tekee kierroksen harjuilla ja palaa sitten takaisin Salmilammelle. Polulta kannattaa poiketa vielä alemmas, Ylä- ja Ala-Pessarin väliseen maastoon ja toisaalla ylemmäs, Valkeaisvaaran huipuille.

Alueella on kyllä mökkejä ja hakkuuaukkojakin, mutta on myös hienot näkymät Valtavaaran rinnejonoon. Valkeaisenvaaran kuru ja vaaran jyrkänne ovat tutustumisen arvoisia paikkoja. Jos tämä vaara olisi jossain muualla kuin Kuusamossa, se olisi tunnettu nähtävyys. Nyt se jää Valtavaaran varjoon sekä sananmukaisesti että kuvainnollisesti.

Nämä kuvat ovat kolmelta eri käynniltä Valkeaisenvaaran alueelta:
sumukerros suon yllä

suo Valtavaaran juurella

Valkeaisenvaaran kuru jyrkänteen alta, (huomaa kävelijä kurun pohjalla)
jyrkänteeltä alas kuruun

halkeaako?

Konttainen Valkeaisvaaran polulta kuvattuna


vaaralta Riisitunturin suuntaan

kuukkeli illan valossa

sateenkaaret ja Valtavaara


sateenkaaren pää


3 kommenttia:

 1. Näin se on, että paljon on nähtävää jota ei kerrota.
  Kiitos kun kerrot ja annat aimo annoksen upeaa kuvakerrontaa.
  Tässä meneekin tovi ihastellessa.:D

  VastaaPoista
 2. Näyttää sille, että Kuusamo on yksi ehtymätön vaeltajan mekka. Upeaita kohteita löytyy mielin määrin. Myös aarre näyttäisi olevan siellä jossain Valtavaaran juurella.

  VastaaPoista
 3. Valkeaisvaara oli kyllä hieno löytö. Sinne on palattava tulevana talvena lumikenkäretkelle. Kiitos Liplatus ja aimarii.

  VastaaPoista