lauantai 6. lokakuuta 2012

Ahvenperä

Auto pomppii ja tärisee metsäautotiellä kun kuljettaja yrittää väistellä kuoppia ja lätäköitä. Seuraan täppärin näytöltä Google Mapsin reittiopastusta. Olemmme ensimmäistä kertaa matkalla Kitkajoen etelärannalle lähelle rajavyöhykettä, Ahvenperälle.  Tien varralla, suuren hakkuuaukean reunassa on levike. Siihen jätämme auton ja lähdemme polkua kohti metsänreunaa. Tästä kohti näkee hyvin missä Oulangan kansallispuiston raja on. Siellä on metsä pystyssä, rajan toisella puolen pelkkää aukkoa.

Vaikka olemme korkealla vaaran päällä on polku veden peitossa. Suopainanteissa seisoo vesi ja se virtaa myös pitkin polkua. Kuivempaa on vasta kun tulemme kansallispuiston puolelle. Laskeudumme alaspäin kuusimetsään. Vähän ennen kun polku alkaa pudota jyrkästi alas käännymme ja lähdemme kulkemaan jyrkänteen reunaa. Pian alkaa alapuolella pilkottaa vettä. Olemme Kitkajoen yläpuolella. Maasto on suhteellisen helppoa kävellä, pohjoisenpuoleisen rinteen paksua sammalmattoa jalan alla.

Etsiydyn kalliokielekkeelle josta näen alla kiemurtelevan joen. Kauempana jokimutkassa on kolme joutsenta. Ne näyttävät tosi pieniltä ylhäältä katsoen. Monta päivää piilossa ollut aurinko pilkahtaa jostain pilvien välistä ja luo valoaan Venäjän puolella oleville vaaroille.  Jokirannan koivut ovat jo pudottaneet lehtensä. Mutta rantojen punaruskeina hehkuvat heinät antavat väriä maisemaan. 

Vähän ennen laskeutumistaan aurinko luo hetken aikaa valoa joen ylle. Sitten aurinko katoaa vaaran rinteen taa. Keräilen kamerakaluston reppuun ja palailemme autolle. Taas löytyi uusi kuvauksellinen maisema.

Ahvenperä

komeita kynttiläkuusia

Venäjän puolen vaaroja

Ahvenperän nuotiopaikka on tuossa niemessä

väriläikkä maisemassa

6 kommenttia:

 1. On niin hukean ylväät maisemat, että huimata meinaa.
  Joki on itsevaltias maiseman halkoja, jota oikeastaan kynttiläkuuset kumartelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ihmettelen miten hienoja maisemia Suomesta löytyykään. Tämä Ahvenperäkin on ollut ihan piilossa tähän saakka.

   Poista
 2. Upeaa. Olen jo moneen kertaan lukenut aiemmatkin postaukset ja yhä uudelleen niihin palaan. Pidän tavastasi kirjoittaa ja ihailen upeita kuviasi. Milloin teet kirjan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiitsa. Puhuit eräässä postauksessasi mukavuusalueen ylittämisestä. Kirjoittaminen on minulle sitä. Tunnen että olen enempi kuvilla kertoja. Eli tekstini eivät ole mitään suurta proosaa, vaan jokunen tunnelmaa tai kuvien taustaa selittävä lause. Joten kirjailijaksi on vielä pitkä matka ;)

   Poista
 3. Upeita kuvia ja hyvin kirjoitettuja tekstejä, mielellään lukee näitä matkakertomuksia!

  VastaaPoista