maanantai 5. maaliskuuta 2012

Karoja ja kuukkeleita

Reilun parin viikon poissaolon aikana on valo Kuusamossa lisääntynyt huomattavasti. Aurinkokin on paljon korkeammalla ja se lämmittää jo. Tykyt ovat pudonneet alamaista, mutta ylhäällä tunturien ja vaarojen päällä on vielä runsaasti tykkylunta.
Lauantaina ajoimme autolla Kumpuvaaraan. Minulla oli mukana Hokit. Jyrkässä rinteessä oli hyvä testata alastuloa umpihangessa. Karhunkierroksen polkua kurvailin alas pehmeässä lumessa. Tiellä, kovalla alustalla jyrkässä alamäessä oli ohjausvaikeuksia. Hokit tahtoivat mennä minne sattuu.
Kotakahvilassa juotiin nokipannukahvit ja nähtiin kuukkelit ruokintapaikalla.
Sivutie Virkkulantieltä Kumpuvaaraan on kapea ja pehmeä. Niinpä yksi auto olikin suhahtanut penkkaan aika syvälle. Sen ohitse pääsi juuri ja juuri kun kuljettaja sompaili tarkasti auton sivuitse. Emme jääneet paikalle koska hinausauto oli kuulemma tulossa pelastamaan. Ja niin se tulikin vastaan siellä kapealla tieosuudella. Onneksi kohdalle sattui levennys, joten hivuttamalla se pääsi ohi. 
Paluumatkalla kipusin vielä Konttaiselle. Lumikenkiä ei tarvittu koska laelle vei tiukaksi tallattu polku.

Kumpuvaaran kuukkeli ruokintapaikalla
Sunnuntaiaamuna lähdimme aikaisin kohti Käylää. Tarkoitus oli ehtiä koskelle auringonnousun aikaan.
Pilvet vaan alkoivat kerääntyä uhkaavasti joka puolelta idän taivaalle, joten ei ollut ollenkaan varmaa näkyisikö aurinko. Kuin tilauksesta nouseva aurinko kuitenkin näyttäytyi hetken ennen kuin se peittyi pilvikerrokseen. Auringonpilarikin näkyi vähän aikaa. 
Koskikarat lentelivät virran yllä. Seurasin pitkään karaa joka istui rannalla jääreunuksella ja lauloi niin että sen ääni kuului kosken kohinan yli.

ensisäteitä virrassa

Aurinko näyttäytyy hetken


Kara maisemassa

auringonpilari

Kara laulaa

aamupilvet

Pilveen se sitten meni

kultalankoja kuohussa
Iltapäivällä hiihdimme Vuosselin lenkin. Aurinko oli tullut taas esiin ja niin olivat tulleet sadat hiihtäjätkin. Laduilla oli vilskettä. Muuten, onko olemassa jokin pukukoodi, kun naisilla on lähes poikkeuksetta punainen hiihtotakki? Tunsin olevani poikkeava siniharmaassani.
Vuosselin kodalla päivystivät kuukkelit. Ne lehahtelivat männyn oksilla ja tarkkailivat kodalle tulijoita eväiden toivossa. Pöydän päälle jätetyt muruset kelpasivat. No, ainakin tänään niille oli runsaasti ruokaa tarjolla.

Vuosselin kodan kuukkeli poseeraa

ruotsalainen kanelipulla maistui

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti