lauantai 25. helmikuuta 2012

Altai Skis Hok


Lumikengillä liikkuessa tulee alamäessä usein mieleen, että kunpa pystyisi liukumaan alas. Vaan kun ne piikit, joista ylösnoustessa on kovasti apua, tökkivät alamäessä. Nyt on Suomeenkin rantautuneet ameriikanihmeet; liukulumikengät. Nimi voisi olla myös lumikenkäsuksi ottaen huomioon miten paljon hiihtämistä niillä kulku muistuttaa. 
Luettuani kokemuksia ja katsottuani videoita päädyin hankkimaan nuo kapulat. Retkiaitta toimitti vuorokaudessa Altai Ski Hok-paketin, liukulumikengät varustettuina X-Trace-siteellä. Laskiaistiistai-iltana vähän testasin niitä kotipihan ympäristössä. Seuraavana iltana ehdin töistä valoisaan aikaan, joten suunnistin lähimetsään pitemmälle lenkille, myöhästyneeseen laskiaismäkeen.

Hokeilla liikkuminen on hiihtämisen ja lumikenkäilyn välimaastossa. Kovemmalla hangella tai kertaalleen kuljetulla uralla eteneminen on enenpi hiihtämistä. Pehmeässä lumessa taas lumikenkäilyä sillä erotuksella että liukulumikengän kärkeä on nostettava hangen päälle ettei kärjet jää lumen sisään. Lyhyet, 125 cm pituiset Hokit kääntyvät näppärästi. Niillä on helppo puikkelehtia tiheämmässäkin metsässä.  
Liki kaksi kolmasosaa liukulumikengän pohjasta on nousukarvaa, skiniä, jolla saa hyvän pidon ylämäkeä noustessa. Aika jyrkkää mäkeä nousten ne pitivät. Lumikenkäsauvaa olin edellisillan testikokemuksen perusteella säätänyt kymmenen senttiä pitemmäksi. Meno Hokeilla on sen verran sujuvaa, että sauvoja voi käyttää työntämään eteenpäin, eikä vain tukemaan kulkua.
Mäkeä alas mennessä huomasin, että kannattaa siirtää painoa vähän taaksepäin, jolloin Hok liukuu paremmin. Eihän se alastulo mitään hurjaa menoa ole, mutta nopeampaa verrattuna lumikengillä töpöttelyyn. Esittelyvideossa lumi pöllyää kun laskija tekee hienoja telemark-käännöksiä. Täytyy myöntää että puolimetrisessä höttölumessa en pystynyt samaan tyyliin. Mutta liukuen tulin kuiten alas.
Kenkänä minulla oli lumikengissäkin käyttämäni Sievin nahkasaappaat ja säärystimet niiden päällä. Pitää testata myös maastokengän sopivuutta. Niillä saisi nilkalle paremman tuen.
Ensivaikutelma Altai Skis Hokeista on siis positiivinen. Yksi vaihtoehto lisää umpihangessa rämpijälle.2 kommenttia:

 1. Hauska huomata, että sinulla on aivan samanlaisia harrastuksia kuin minullakin. Paitsi minulla ei ole retkiluistimia - paitsi haaveissa.
  Joku viikko sitten hankin OAC Kar 147. Olen kyllä tykännyt. Ennustan, että tulee käytettyä enemmän kuin lumikenkiä. Nuo sinun Hokkisi ovat varmasti näppärämmät ja pitävämmät nousuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen jälkeen kun hankin nuo Hokit, niin tavalliset lumikengät ovat olleet lähes käyttämättöminä. On ne vaan hyvät. Kar 147 on varmaan vielä parempi versio liukulumikengistä. Tuotekehittelyä.

   Poista