torstai 26. toukokuuta 2011

Hiidenlammen luontopolku...ja yllätys

Aamu oli aurinkoinen mutta iltapäiväksi luvattiin runsasta sadetta. Oli siis lähdettävä liikkeelle ajoissa.  Oulangan luontokeskuksella on hiljaista kun lähdemme polulle kohti Kiutaköngästä.  Kiutaköngästä ei voi ohittaa käymättä katsomassa kuohuja, niin nytkin. Vaikka Oulanka ei enää olekaan tulvassa, niin vettä riittää könkään ohittavaan kallioon hakattuun uomaankin.  Siinä on useita putouksia joka tällä kertaa on kiinnostavinta kuvaajan silmin.
Jatkamme matkaa ja käännymme Karhunkierroksen polulta Hiidenlammelle vievälle polulle. Evästelypaikka löytyy vähän matkan päästä niittyladon viereltä. Viereisellä niityllä kukkii näsiä ja kotkansiivet ovat nouseet jo puolen metrin pituisiksi. Lehden päät ovat kuitenkin vielä rullalla.
Hiidenlammin rannalla kukkii lakka. Suokukissa on vasta pienet lilanpunaiset nuput. Ohitamme poroaitauksen ja laskeudumme rinnettä takaisin Kiutakönkään polulle.  Muita kulkijoita ei näy, vasta vähän ennen luontokeskusta on koululaisryhmä tutustumassa korsuun.
Pieni koukkaus metsään Kiutakönkään maastossa tuottaa yllätyksen. Kuusen juurella kukkii neidonkenkä. Se on ensimmäinen koskaan näkemäni  Calypso bulbosa. Mutta siinä se on, tai useitahan niitä on kun tarkemmin katsoo. Oulangan kansallispuiston tunnuskasvi on siinä pienenä mutta niin kauniina. En arvannut että se kukkii näin aikaisin keväällä. 

Putous sivu-uomassa, Kiutaköngäs

Mihin suuntaan vesi virtaa?
Kiutaköngäs

Näsiä kukkii vielä Kuusamossa

Rullalla

Lakan kukka Hiidenlammen rannalla

Neidonkenkä

naamakuva neidonkengästä

Calypso bulbosaensimmäiset näkemäni neidonkengät

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti