sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Aurinkoa, pakkasta ja lumisadetta

Tänä viikonloppuna kannatti olla aamusta liikkellä. Sekä lauantaina että sunnuntaina oli aamupäivällä kaunis auringonpaiste, mutta iltapäivällä pilvistyi ja tupsahteli pieniä lumikuuroja. Aamut ovat kyllä olleet aika kylmiä. Auringon noustessa pakkasta on ollut toistakymmentä astetta. 
Kävin ensimmäistä kertaa kiertämässä Porosalmen ympärysreitin.  Olin kyllä menossa Linnansaaren suuntaan mutta jotenkin luistimet kääntyivät vasempaan risteyksessä. Alkumatka olikin puskemista vasten kiukkuista pohjoistuulta.  Jäätie loppui Rantasalmen lomakylän rantaan. Luistimet kainaloon ja polkua noin kolmesataa metriä Hietalammelle. Hietalammen jää oli huippukunnossa, aurinko paistoi edestä ja tuuli myötäinen. Siksipä piti kääntyä takaisin ja pyörähtää uusi kierros lammella. Sitten luistimet jaloista ja polkua pitkin maantie ylittäen takaisin Haukivedelle.  
Iltapäivällä kävin lumikengillä Purnunsaaressa. Heti alkumatkasta huomasin että sukset olisivat olleet parempi kulkuväline. Lämmin tiistaipäivä oli tiivistänyt lumen ja loppuviikon pakkaset sen kovettaneet. 
Niinpä sunnuntaiaamuna pakkasin eväät reppuun ja suunnistin suksilla kohti Taivalsaarta ja Huusaloa. Lauantai-illan lumisateen jäljeltä kovan hangen päällä oli ohut kerros pakkaslunta.  Parempaa hankikeliä   hiihtäjälle ei voisi olla. 
Kaatumasaaren luona kuulin ääniä ylhäältä. Luulin varikseksi mutta vilkaisu ylös todisti että lokithan ne siellä ääntelee. Tuntuu aikaiselta niiden täällä olo. Kalat on vielä kovin hankalasti saatavilla. Vaikka kyllä minullekin tuli jäällä hiihdellessä mieleen, että ehkä jo neljän viikon kuluttua melon tässä.
Taivalsaaressa tein tulet ja evästelin kiireettä auringon ja nuotion lämmittäessä. Jatkoin matkaa kierrellen Huusalon rantoja. Kotimatkallekin riitti vielä aurinkoa, mutta tuuli kiusasi taas loppumatkasta.      
  
Porosalmen ympärysreitillä, Sikovuori

Reitti Hietalammelle

Näkymä ylöspäin evästelypaikalta

Sällinsaaren "baaritiski"

Purnunsaarelta Kuokanselälle

Hanki kantaa hiihtäjääKaatumasaaren rantaaTaivalsaaren tulipaikka

Luoto Pyöreälahdella, taustalla Vuorikiukas

1 kommentti:

  1. Keväiset terveiset Kuopiosta ja kiitokset Seijalle kauniista tunnelmista. Onpa kiva tietää, minne voi kesähelteellä tulla/mennä vilvoittelemaan ... tänne sivulle voi tulla ja ihailla raikkaita talvimaisemia. Upeita sommitelmia sinulla, kuva-ala on uskomattoman kauniisti katettu! terveisin Raija

    VastaaPoista