lauantai 27. marraskuuta 2010

Jääputous

Lauantai-illan hämärtyessä pakkanen alkoi kiristyä.  Päivällä taivas oli pilvessä, satoi kevyttä pakkaslunta mutta iltaa kohti selkeni. Lähdin käymään jääputouksella. Neljäntoista asteen pakkanen hyytävään viimaan yhdistettynä vaati naparetkipukeutumisen.  Testattavana oli uusi pilkkihaalari. Kameran kanssa liikkuessa joutuu usein kahlaamaan, ryömimään, istumaan tai makaamaan pitkin pituuttaan hangessa.  Niinpä olin tullut siihen tulokseen että tarvitsen kunnon talvihaalarin. No hyvinpä se täytti tehtävänsä. Kuiva pakkaslumi ei tarttunut liukkaan kankaan pintaan, ylimääräset vahvikkeet polvissa eristivät hyvin ja korkea kaulus ja huppu suojasivat tuulelta.
Kun ehdin putouksen alle oli jo pimeää joten laitoin kameraan valmiiksi bulb-tilaan koska kolmenkymmenen sekunnin valotusaika ei olisi riittävä.  Tarkennuksen laitoin myös manuaalisäädölle kun olin ensin lampulla valaisten katsonut automaattitarkennuksella sopivan tarkennusetäisyyden.  Pidin suljinta alhaalla reilut pari minuuttia.  Vieläkin pitempi valotus olisi ollut tarpeen mutta en jaksanut olla liikkumatta paikallani pitempään. Pitäisi kai hankkia kaukolaukaisin (taas lisätarpeita).

Sininen putous

Vuorossa oli valaistuskokeilu. Olin varannut mukaan sytytyspaloja joilla oli tarkoitus valaista putous. Vaihtoin kameran säädöt automaattitarkennukselle ja palautin valotusajan kolmeenkymmeneen sekuntiin. Ryömin putouksen alle ja laitoin tulen sytyspalaan.  Se valaisi koko kallioseinän ja jääputouksen.  Sytyspalassa riitti tulta yllättävän pitkään. Yhden palan valossa ehdin ottaa viisi kuvaa vaikka valotusaika oli se kolmekymmentä sekuntia.  Tulen loimu loi lämpimän tunnelman kylmään talviseen iltaan. Vaan mitäpä miettivät ne autoilijat jotka sattuivat ajamaan ohi viidenkymmen metrin päässä olevalla tiellä.  Keskellä pimeää metsätaivalta yht'äkkiä outoa valoa.  

Valaistu putous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti