torstai 30. heinäkuuta 2009

Yöretki Sorsavedelle

Aamu saaressa


Ilta saaressa


Lumme kalan silmin


Kanteleniemen sammalkallioita


Aamukahvit kalliolla


Siitä lähtien kun aloin yksinretkeilyn 90-luvun puolivälissä, on ollut perinteenä tehdä kerran kesässä ainakin yksi yöretki Sorsavedelle. Sunnuntaina sää näytti sopivalta ja niinpä suuntasin kohti Kiviniemeä.
Pakkailin kajakkia laiturilla kiireettä lämmittävästä auringonpaisteesta nauttien.
Lähdin kohti Kilpikoskea ja Sorsavettä. Havukkavuoren juurella tankkasin juomavettä ”automaatista” ja meloin sitten Mustasalmen kautta Hakoselän yli Koppasaarille. Saaressa johon yleensä olen telttani pystyttänyt oli lapsiperhe viettämässä kesäpäivää. He olivat tulleet sinne laiturilla joka liikkui perämoottorin voimalla. Mutta Koppasaaria on useita, joten kiersin pienen sydämenmuotoisen saaren suojaisaan lahteen. Rantautuminen oli helppoa tasaiselle kalliorannalle mutta hetken piti suunnitella reittiä ylös jyrkkää rinnettä kallion päälle. Sieltä avautuikin hienot näkymät Koppasaarien lomasta sekä etelään Kaijanselälle että pohjoiseen Kiilunselälle päin.
Keittelin kahvit ja pystytin teltan jäkälä-sammalpehmusteiselle kalliolle.
Sitten lähdin melomaan Valkeavedelle päin. Heti käännyttyä kapeasta, kivikkoisesta salmesta Valkeavedelle näkyy idässä komea Vuorenmäki. Suottaniemen rannoille oli tullut uusia mökkejä ihan niemen kärkeenkin. Kävin melomassa Härkisaaren ympäri ja pyörähdin Vuorenmäen juurella. Käännyin takaisin kohti Koppasaaria. Aurinko oli juuri laskemaisillaan kun tulin takaisin teltalle. Tulitarpeet makkaranpaistonuotioon olin jo keräillyt valmiiksi joten vain tuli valaisemaan kesäiltaa ja makkarat paistumaan.
Yö oli kuuma ja kostea. Vaikka teltassa oli vain hyttysverkko oviaukossa ja katossa niin ilma ei virrannut yhtään. Pyöriskelin pitkään ennen kuin uni tuli. Niinpä missasin auringonnousun. Kello oli puoli kuusi kun heräsin.
Keittelin aamukahvit ja kuivattelin telttaa auringonpaisteessa. Seurasin rannan tuntumassa lipuvaa kuikkaparvea. Sorsavedellä kuikkia näkee paljon. Pakkasin kajakin ja lähdin kohti Kanteleniemen sammalkallioita. Kanteleniemen pohjoisen puoleiset kalliot tihkuvat kosteutta joten rahkasammal viihtyy. Sammaleissa on monia värisävyjä: punaista, punaruskeaa ja vihreän sävyjä. Kauempaa katsottuna näyttää kuin rannoilla olisi ruska.
Sitten käänsin keulan kohti Pyöräsalmea ja Herralanlahtea. Matkalla kuvasin vedenpitävällä Olympus-kameralla lumpeita veden alta ja ihan veden pinnalta. Kirkasvetinen Sorsavesi on ihanteellinen vedenalaiskuvauksiin.
Rantauduin mökkilaituriin ja laittelin heti saunan kiukaan alle tulet. Mikään ei ole nautinnollisempaa kun melontaretken jälkeen saunoa kaikessa rauhassa.

4 kommenttia:

 1. Hei!
  Olipa mukava katsella hienoja valokuvia tutuista melontamaisemista.
  Asumme Sorsaveden rannalla Kuukonniemessä ja kesämökkeilemme Huusalon vieressä (länsipuolella).
  Emmepä ole vielä tulleet meloessa vastakkain...mutta toivottavasti näin
  käy:)
  Terveisin Pia & Petri Saastamoinen
  ps. melontakuume jo korkealla

  VastaaPoista
 2. Kiitos viestistä. Sorsavedellä on niin paljon saaria ja sokkeloita että eipä siellä kovin usein muita soutaen tai meloen liikkujia näe. Jos näette vaaleansinisen Avalonin liikkeellä niin tulkaapa moikkaamaan. terveisin Seija

  VastaaPoista
 3. Hei vielä..
  Toivottavasti päästään moikkaamaan. Me liikumme joko punaisella kaksikolla tai vaaleanvihreillä kulkupeleillä! Melomme sekä Sorsa- että Haukivedellä. Mukavaa alkavaa melontakautta toivotellen Pia&Petri

  VastaaPoista
 4. Hei Pia ja Petri
  Kuten olette varmaan huomanneet näistä jutuistani, niin Haukivedellä juuri Huusalon ympäristö on suosikkikohteeni. Siellä liikun keltaisella kajakilla. Nyt vaan ei taida vielä vapun aikaan päästä melomaan Haukivedelle. Vaikka mistäpä sen tietää. Kevät aina yllättää.

  VastaaPoista