keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Kaksi revontuli-iltaa

Päivän lyhenemisessä on se hyvä puoli, että revontulien vuoksi ei enää tarvitse valvoa myöhään. Pimeä tulee aikaisin ja kahden kuukauden ajan aikaistuu joka vuorokausi lisää. Kahtena iltana onnistuin olemaan paikalla kun revontulet alkoivat näkyä heti pimeän tullen. Revontuliaktiivisuutta on ollut viime viikkoina, mutta pilvisyys on monesti haitannut tulien näkymistä.  

Monesti revontulinäytös alkaa kun taivaalla oleva kaari alkaa sädehtiä. Nyt kaari oli ollut taivaalla jo valoisan aikaan, joten heti illan hämärtyessä ensimmäisenä erottuivat sykkivät säteet. Illan näytös loppui lyhyeen kun pilvet hiipivät revontulien eteen. 


Samaan aikaan etelän taivaalta alkoi nousta kuu. 

Pari päivää myöhemmin taivas oli täysin pilvetön. Heti illan hämärtyessä taivaalla alkoi erottua revontuliloimuja. Täysikuu valaisi maisemaa, joten se heikensi revontulten valoa.

Illan pimetessä revontulet alkoivat näkyä yhä paremmin. 


Silloin kun ei vielä ole lunta ja jäätä, kannattaa revontulia katsella vesistöjen äärellä. Matalalla olevat revontuliloimut heijastuvat silloin veden pintaan. Parasta on se kun vedenpinta on tyyni, jolloin peilikuva on täydellinen. 


Hetken aikaa matalan kaaren alareunassa vilisti punakeltaista valoa. 


On kuun valosta hyötyäkin. Se antaa kohdevaloa rantapuihin ja yksityiskohdat erottuvat. Ilman kuunvaloa rantametsä näkyisi mustana kuvassa. 


Sitten revontulet alkoivat "karata" ylös taivaankantta kohti. 


Korkealle kohonneet soihdut olivat loppunäytös sillä kertaa. Nyt ehdin kuvaamaan toiseen suuntan kuutamorantaa. Kuunvalo oli niin voimakas, että hyvin näki kulkea ilman otsalamppua. Muutaman tunnin kuluttua, keskiyön aikaan, olisi ollut vielä voimakkaammat revontulet mutta silloin olin jo nukkumassa. 

18 kommenttia:

 1. Upeaa väriloistoa, säihkyvää vihreyttä! En tiennytkään, että ne voivat tulla ja mennä pienen ajan sisällä useita kertoja. Aika pelottavaa kulkea kuunvalossa metsässä .. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Revontulet ovat arvaamattomia. Vähän pystyy ennakoimaan mittareita seuraamalla. Pimeässä kulkeminen ei ole koskaan pelottanut. Olen kävellyt neljän kilometrin koulumatkan maaseudulla. Keskitalven aikaan oli aina pimeää aamuisin kouluun mennessä.

   Poista
 2. I hope to see the lights in person one day. Thank you for sharing them with us.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I hope you get to see the northern lights someday.

   Poista
 3. Kiitos valonäytelmistä.
  Hienosti valaistuu järvikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä on mukavaa katsella revontulia kun ei tule kylmä. Toista on talvipakkasella.

   Poista
 4. Taas onnistuit oikeaan aikaan. Hienoja loimuja. Minä en koskaan ole päässyt kuvaamaan revontulia veden äärellä. Ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän aina etsiä paikkoja, rantoja jossa näkymä pohjoistaivaalle.

   Poista
 5. Kaunista ja tunnelmallista! Täysikuun antama valo on hieno ja peilityyni järvenpinta on jo sellaisenaan kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti täydenkuun valo saattaa häivyttää revontulivalon, mutta tällä kertaa revontulet olivat sen verran voimakkaat, että erottuivat hyvin.

   Poista
 6. Elämyksellistä on lokakuun pimeydessä olla renvontuli taivaan alla.
  Upea kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ne revontulet säväyttävät. Ja peilaus vedenpintaan kertaa kauneuden.

   Poista
 7. Revontulien katselu kuvistaan on aina yhtä lumoavaa. Ja taas olet onnistunut kuvaamaan ne hienosti.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Kirlah. Tuo ilta tuntuu juuri nyt erityisen merkitykselliseltä.

  VastaaPoista