perjantai 6. maaliskuuta 2020

Helposti Konttaiselle

Viime vuosien aikana on Rukan ympäristössä satsattu talvikävelijöiden reitteihin. Ensin tuli Pyhävaaran lumikenkäreitti, sitten Valtavaaran talvireitti ja Hirsilammen lumikenkä- ja pyöräilyreitti. Viimeisimpänä tulokkaana on viime syksynä maastoon merkitty Konttaisen kuhaus, Virkkulantien varren parkkipaikalta lähtevä parin kilometrin reitti, joka vie helposti Konttaisvaaran päälle, tekee siellä lenkin ja palaa osittain samaa reittiä takaisin. Eilen Konttaiselle kulkiessa saattoi todeta, että reitti on ollut kävijöiden suosiossa. Polku on kovaksi tallaantunut ja Konttaisen laella risteili polkuja moneen suuntaan. Talvikävelyreitit ovat avanneet monille Kuusamon kävijöille aivan uudenlaisen näkökulman talviseen luontoon. Aiemmin vaaroille ja metsiin pääsi vain hiihtämällä, lumikengillä tai moottorikelkalla. Nyt se on mahdollista jalankulkijoillekin.

Maisemakuvaajan kannalta paras talvikausi on jo ohi. Valo on värikkäintä ja sen sävyt pehmeämpiä marraskuusta helmikuun alkupuolelle. Niin toivottua kuin valon lisääntyminen onkin, valokuvauksen kannalta kevättalven kirkas valo ei ole eduksi valokuvissa. Kuvauksen kannalta merkittäviä ovat myös lumi ja huurre. Viimeistään maaliskuun koittaessa auringon lämpö hävittää huurteen ja lumen puiden oksilta. Talvimaiseman muutos havainnollistuu kahden Konttaisen retkeni kuvissa. Toinen retki on tehty helmikuun alussa ja toinen maaliskuun alkupäivinä.

Konttainen 6.2.2020




 
















































Konttainen 4.3.2020

Näkymä Konttaiselta Valtavaaran suuntaan. Valtavaaran länsirinteen kuusikoista on lumi karissut. Vain korkeimmilla kukkuloilla on vielä tykkylunta.




Konttaisen laella on suojainen notko, jossa on vielä tykkypuita.


Kevään merkki: jääpuikkoja tykkyoksalla


Aurinko laskee tällä hetkellä 17:30. Päivä on pidentynyt Kuusamossa kuukauden aikana kolme ja puoli tuntia.




18 kommenttia:

  1. Voi näitä sinun kuvia, ovat kyllä niin upeita ja ihanaa talven ihmemaata tulvillaan♥ Nämä kuvat lievittää mukavasti sitä talvi-lumi kaipuuta täällä etelässä:) Leppoisaa maaliskuuta sinne♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli mukava palata vähälumisesta Savosta tänne Koillismaan talveen.

      Poista
  2. Avaraa maisemaa, talven raikkautta, valon ja varjojen sävyjä, lunta, lunta, lunta ja siinä metsän eläimen askelrivi. Täydellistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konttaiselta on avarat näkymät ympäristöön. On hienoa, että nyt Konttaisella käynti on mahdollistunut myös jalankulkijoille.

      Poista
  3. Hengästyttää kun ajattelinkin noita maaston nousuja ja laskuja. On se upeaa luonto!
    Kiitos kauinista talvisesta retkestä nojatuolilaiselle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konttaisen polku on nykyään helppo. Nousee loivasti itäpuolen rinnettä ylös.

      Poista
  4. Mahtavia kuvia jälleen!

    Toisaalta noissa maaliskuun kuvissa on jotenkin kevään lähestymisen herättämää vuodenkiertoa ja toiveikkuutta. Eivät ole kovan talven kuvia, mutta eriomaista eteenpäin siirtymisen tunnelmaa niissä on :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutosta on ilmassa. Tänään on Koillismaallakin pari lämpöastetta ja vesi tippuu katolta.

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Siinäpä ne taisi ollakin tämän talven tykyt. Lämpö ja aurinko sulattavat nopeasti puiden tykkykuormaa.

      Poista
  6. On niin kaunista. Lumi on tosiaan vähentynyt, mutta silti on vielä hienao kun kevään tulon aistii.

    VastaaPoista
  7. Se on aivan uskomatonta! Talven ihmemaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rukan ympäristön vaaroilla talven ihmemaan voi kokea.

      Poista
  8. Talvi on uskomattoman kaunis ja kun kuviasi katson tuntuu, ettei ikävän harmaita päiviä olekaan. Keskitalven pehmeä valo on minun mieleeni, kuten yleensäkin kaamosaika.
    Lumipolut on tosi mukava retkeilymahdollisuus.
    Talvella on vielä täys ote. Koillismaalla saatiin loppuviikosta veilä parina päivänäl isää luntakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka valo lisääntyykin nopeasti, niin varmaankin vielä monet lumisateet ja pakkaset ehtii olla ennen kuin lumi sulaa.

      Poista
  9. Talvikävelyreitit (samoin kuin pyöräily ja lumikenkäilykin) ovat mukavia. Moni ihmettelee, miksi kukaan haluaisi talvikelillä mennä luonnossa muuten kuin hiihtäen, kun kerran voisi hiihtääkin. Minusta se on hassua. Etenkin meillä päin on harvoin niin paljoa lunta, ettei metsässä pystyisi myös kävelemään. Hiihtäminen on kivaa, mutta harvempi enää osaa sitä, saati omistaa metsäsuksiakaan. Käveleminen on ihan kelpo etenemistapa myös lumessa. Siksi onkin vähän harmi, että niin monet retkeilyreitit muutetaan talvella pelkiksi laduiksi, joilla käveleminen saattaa olla jopa kiellettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä Rukalla on paljon ulkomaalaisia matkailijoita, jotka eivät osaa hiihtää, eivätkä lasketella. Siksi on hyvä, että heillekin avautuu mahdollisuus päästä kävelelemään metsään ja vaaroille.

      Poista