maanantai 25. kesäkuuta 2018

Juhannuksen kukkia niityiltä ja pientareilta

Kävin juhannuksen aikaan useammallakin retkellä kukkia kuvaamassa. Niittyjen, tienvarsien ja pihojen kukkaloisto on nyt parhaimmillaan. Suollakin piipahdin, mutta yllätyin miten kuivaa siellä oli. Suon keskellä olevassa lammessa on aina ollut vettä, nyt se oli kuivillaan. Punakämmekän kukinta oli jo ohi, mutta maariankämmekät olivat avautumassa. Varmaan kuivuudesta johtuen kämmekän kukat olivat tavallista pienempiä.

Lehtosinilatvoja löysin Pieksämäen Nikulanmäen perinneniityltä. Niittyä hoitaa Pieksämäen luonnonystävien yhdistys. Nikulanmäeltä löysin erikoisen ruusuruohon. Kun ruusuruohon varressa on tavallisesti vain yksi kukka, niin tässä oli 18 kukintoa. Samalla retkellä kävin katsomassa Varkauden tien varren hietaneilikkapaikkaa. Kukinta oli vasta alkamassa, mutta neilikoiden tuoksu levisi jo nyt ympäristöön.

Puutossalmen tien varsi Kuopion Hiltulanlahdessa on tähän aikaan kesästä täällä Savossa harvinaisten kukkien löytöpaikka. Tien pientareella kasvaa mm. ketoneilikkaa, harmiota ja mäkimeiramia. Mäkitervakko on yleistynyt viime vuosina, nyt tien reunukset loistivat punaisena tervakon kukista. Olipa joukossa vaaleanpunainenkin mäkitervakko.

Savolanniemen kaupunkiniityllä on nyt käenkukka-aika. Nurmikaunokit ovat vielä nupulla, vain muutama avoin kukka löytyi. Peurankellot olivat nupulla ja metsänätkelmässä ensimmäiset kukat.

Juhannuspäivänä kävin kulkemassa Pienen Neulaniemen vanhan ratapohjan tietä. Käytöstä poistettu rautatien penger oli päässyt metsittymään, nyt ratapohjaa ja sen ympäristöä on raivattu. Toivottavasti alueen harvinaiset kasvit selviävät tulevaisuudessa paremmin kun saavat kasvutilaa. Löysin pölkkyruohoa, pussikämmekkää, koiranheisiä ja joitakin nuppuisia hirvenkelloja.

Tässä juhannuksen kukat:
käenkukka


lehtosinilatva


lehtosinilatvalehtosinilatvametsänätkelmä


keltamaite


nurmikaunokki


ketoneilikka


mäkimeirami


mäkitervakkovaaleanpunainen mäkitervakko


vaaleanpunainen mäkitervakko


punakämmekkä


maariankämmekkä

erilainen ruusuruoho


harakankello


Nikulanmäen niitty Pieksämäellä


puna-ailakki


hietaneilikka


hietaneilikka


pussikämmekkä


pölkkyruoho


isotalvikki


koiranheisi

20 kommenttia:

 1. Paljon ihastuttavia juhannuskukkia olet kuvannut ja mikä parasta myös nimennyt. Lehtosinilatva on vanha tuttu jo lapsuuden ajoilta, täältä en ole sitä löytänyt, vaikka kuusiaitojen kupeessa kotimökillä villinä kasvoi. Nätti ja herkkä kukka tuo hietaneilikka ja koiranheisi oli todella kauniisti kuvattu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtosinilatva ei ole kovin yleinen ainakaan täällä Savon seudulla. Onneksi on elvytettyjä niittyjä joissa se on päässyt taas kukoistamaan.

   Poista
 2. Herkän kauniita kukkia kaikki. Maariankämmekästä tulee lapsuus mieleen, kävimme aina suon lähellä katsomassa koska kämmekät aukeavat, poimia ei saanut mutta muistan joskus ottaneen yhden maljakkooon, kun niitä oli paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen, että maariankämmekkä ei kuulu rauhoitettuihin kämmeköihin.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Monenlaista löytyi ja monta tavallisempaa jäi pois kun kuvia olisi tullut liikaa.

   Poista
 4. Oi miten kauniita kuvia luonnonkukista. Harvinaisuuksia monta, kuten tuo erikoinen ruusuruoho! Itse huomasin valkean harakankellon tänään ja lehtosinilatva näköjään leviää mukavasti joen rantapolun varteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen harakankello taitaa olla harvinainen. En muista nähneeni koskaan. Hienoa, että lehtosinilatva menestyy.

   Poista
 5. Oi, millaisia herkkiä ihanuuksia <3 Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
 6. Hassun mallinen ruusuruoho! Aivan ihanat kuvat! Oletko koskaan nähnyt purtojuurta? Meillä opetellaan kasveja. Syksyllä nuoren miehen on tunnistettava aikamoinen määrä kukkia ja kasveja;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purtojuuri taitaa olla eteläisempi laji, en muista täällä Pohjois-Savossa nähneeni. Kovasti samannäköisiä ne on ruusuruohon kanssa.

   Poista
 7. Kesäinen kukkaiskimara! Harvinaisuuksiakin joukossa. Kiitos, kun toit nämä ihailtavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erityisesti ilahduttaa mäkitervakkojen lisääntyminen. En koskaan ennen ole nähnyt niitä niin paljon kuin tänä kesänä täällä Savossa.

   Poista
 8. Luonnonkasvit ovat niin upeita ja enpä olisi tunnistanut läheskään kaikkia. Kiitos näistä ja kuvat ovat herkän kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka olen jo pitkään asunut Kuopiossa, niin joka kesä yllätyn tämän seudun kukkarunsaudesta.

   Poista
 9. Kivoja kuvakulmia ihanista kukista. Mitenkä tuo punakämmekkä eroaa maariankämmekästä, ei oikein osunut silmiini eroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdistä erottaa parhaiten, maariankämmekän lehdet ovat pilkulliset, punakämmekän lehdissä ei ole pilkkuja. Punakämmekän varsi on rotevampi. Sitten on poikkeuksia,kuten viime kesänä kun löysin täysin valkoisen maariankämmekän, jossa oli pilkuttomat lehdet.

   Poista