tiistai 10. lokakuuta 2017

Kariniemen mäki ja Pikku-Vesijärven puisto

Lahti on tähän asti kuulunut paikkoihin, jossa olen ohikulkumatkalla poikennut vain nelostien varren kauppa- ja huoltoasemakeskittymässä. Nyt vietin muutamia päiviä ihan Lahden ydinkeskustassa; vanhan linja-autoaseman kulmilla.

Sää oli normaaliin lokakuun tapaan pilvinen ja sateinen, mutta osuipa sadekuurojen väliin sen verran poutaa, että pääsin tutustumaan lähialueisiin.
Keskustan ja sataman välissä on puistokaista, jossa urheilijoille pyhitetyn Kisapuiston lisäksi on Pikku-Vesijärveä ympäröivä puisto ja sen takaa nousevalla rinteellä Kariniemen puisto. Pikku-Vesijärven puisto on entisiä Lahden kartanon maita. Kartanossa on nykyisin Lahden historiallinen museo.


Kariniemen mäki nousee noin viisikymmentä metriä Vesijärven pintaa ylemmäs. Nyt mäen rinteellä hehkuvat ruskan värittämät lehtipuut. Alueella on puulajipuisto ja puulajipolku, jonka varrella on 41 erilaista puulajia.
Pieni kahvila on avoinna kesäaikaan.


Puistossa on todella vanhoja ja suuria lehtipuita kuten tämä hevoskastanja.


Kariniemen mäellä risteilee useita polkuja ja teitäkin. Lähden nousemaan mäen etelälaidalta kestopäällystietä, joka puomin jälkeen vaihtuu sorapintaiseksi.


Taiteilija Olavi Lanun (s.1925- k.2015) veistoksia on eri puolilla Kariniemen mäen länsirinnettä. Lanupuisto on valmistunut vuosina 1989-1992. Veistokset sulautuvat hyvin ympäröivään luontoon. Ensi vilkaisulla saattaa nähdä vain puunrungon tai kivilohkareen, mutta lähemmin tarkasteltuna veistoksista erottuu yksityiskohtia, kuten ihmishahmoja. Tässä Kierteinen puu vuodelta 1992.

"Iso kivi" on vuodelta 1991. Siinä on 37 tonnia betonia.


"Kaksi kiveä" on myös betonia, mutta veistos on ollut vuonna 1978 Venetsian biennaallessa esillä lasikuituversiona. Taiteilijan tyyli nimetä veistokset on hyvin yksinkertainen.


Yksityiskohta Rantakasa-teoksesta näyttää maatuvalta rankakasalta.


"Kanto" on sammaloituneena ihan oikean kannon näköinen. Taideteokset saavat sammaloitua, eli vuosi vuodelta ne sulautuvat yhä enemmän Kariniemen lehtometsään.

Suuren tervalepän oksa kaartuu Pikku-Vesijärven rannalla veden ylle.


Sorsien muodostelmauintia. Taustalla kohoaa Kariniemen mäki.
Hyppyrimäet on hyvä maanmerkki Lahden keskustassa.


Iltaisin Pikku-Vesijärven puistossa on vesiurkunäytös. Vesisuihkut tanssivat eri musiikkikappaleiden tahdissa. Loka-marraskuussa esitys on erityisen upea, koska silloin suihkut valaistaan värivalotehostein.


video n. 100 megaa, minuutin pätkä Unkarilaista tanssia

19 kommenttia:

 1. Nyt löysit minulle tutun paikan - syntymäkaupunkini. Käyn siellä usein vieläkin. Muistan kouluajoilta Kariniemen suunnistukset ja pikku-Veskun rantojen kävely.
  Juri tuon Kartanon eli historiallisen museon puistossa oli upea kesäteatterin esitys -18 tapahtumista, kävimme siellä elokuussa.

  Kauniita paikkoja löysit, kiitos kuvista. Ilahduin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon nähtävää löytyikin pieneltä alueelta ja ihan läheltä keskustaa.

   Poista
 2. Aivan ihanat nuo vesiurut valoissaan ja niin rauhaisa kaunis maisema ruskan värittäessä järven rantoja. Paljon on Suomessa tutkimattomia paikkoja, kuten tämä Lahden seutukin. Aina vaan huristellaan muka kiireen kanssa ohi.

  VastaaPoista
 3. Onpa Lahdessa ja ympäristössä kaunista. Tuo vaaleanpunainen kartano-museo on aivan ihastuttava, ja Kariniemen veistokset makeita. Ne on kuin kasvaneet paikoilleen. Ja entäs valourkoshow, aivan mahtavaa.

  VastaaPoista
 4. Kaunis puisto ja maisemat, kauniin värikästä ruskaa, upea valourkunäytös. Ihan liian harvoin tulee poikettua Lahteen.

  VastaaPoista
 5. Kivat betoniveistokset ja upea video tuosta valourku showsta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musiikki täydentää tuon väri- ja valoshow'n.

   Poista
 6. Veistokset ja nuo vesiurut todella upeat. Lahden läpi tulee ajettua usein. En ole tällaisesta tiennytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt, edellisen kerran olen nähnyt vesiurut Hampurissa 70-luvulla.

   Poista
 7. Uskomatonta! Vähän epäilin etukäteen, että voiko edes kaltaisesi todella taidokas kuvaaja saada näillä säillä kaupunkipuistoista kovin kummoisia näkymiä... mutta olin todella väärässä! Ja kerrankin mielelläni... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiki. Voi vain kuvitella mitä nuo näkymät olisivat olleet auringonvalossa.

   Poista
 8. Fellmanin kartano on hieno paikka vaikka sisätilat ovat nykyaikaiset museotilat. Ja Vesijärveä ympäröivät puistot on Lahden helmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Museoon sisälle en ehtinyt. Puistoalueet on todella kauniita ja hyvinhoidettuja.

   Poista
 9. Lahti edukseen! Hienoa ja värikästä.
  Kaupunki on minullekin tuttu nuoruusvuosiltani. Nykyään vain tulee ohitettua.

  VastaaPoista