tiistai 25. marraskuuta 2014

Palosenjoen varrella

Suovu-Palosen retkeilyreitti on parikymmentä kilometriä Kuopiosta länteen. Retkeilyreitti on noin 16 kilometrin mittainen ja sen varrella on nuotiopaikkoja, neljä laavua ja telttapaikkoja. Reitti kulkee osittain polkuja ja osittain metsäautoteitä pitkin. Metsäautoteitä alueella riittääkin, samoin hakkuu-aukeita. Vain Palosenjoen varsi, jota retkeilypolku seurailee, on metsäistä luonnonsuojelualuetta.  Vietimme päivän valoisan ajan Palosenjoen vartta kulkien.

Lammasjärven laavu on suojaisessa paikassa lahdenpohjukassa. Läheltä kuuluu Vääräsahin kohina.Jo toista viikkoa lämpötila on pysytellyt nollan molemmin puolin. Palosenjoen rantojen jääpuikot ovat kuitenkin kasvaneet pitkiksi.

Palosenjoen Myllykoski haarautuu luonnonuomaan ja uittouomaan. Uittoränni on entisöity joku vuosi sitten. Uitto joessa on loppunut jo 1960-luvulla.

Jokirannnan jääkoristeita ihaillen menee aikaa. Jää on kaunistanut rumat, kuivuneet oksankarahkat.

Vanhansahansaari on hakkuuaukkojen keskellä oleva kuudentoista hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue. Opastaulussa puhutaan säästömetsästä, ja nimitys on hyvin osuva kun katsoo puutonta maisemaa metsäautoteiden varsilla.

Sillan kivirakenteet ovat vielä muistona ajasta 1700-1800 luvuilta, jolloin paikalla on ollut saha.

Ryönänkosken laavu on metsäautotien varrella sillan poskessa. Laavu on aika erikoinen rakenteeltaan. En muista missään muualla nähneeni vastaavanlaista.

Laavun vieraskirjassa toivotaan kulkijalla olevan sen verran erämiestaitoja että tulen sytytystarpeita ei tarvitsisi ottaa vieraskirjan sivuista.


Ryönänkosken yläosaa laavun kohdalta. Palosenjoessa on viiden kilometrin matkalla seitsemän pientä koskea. Korkeuseroa latvavesien ja Kallaveden välillä on neljäkymmentä metriä.13 kommenttia:

 1. Nuo luonnon jääteokset ovat kyllä niin kauniita ja erikoisia, niitä minäkin voisin kuvata ...(ja välillä kuvaankin...) tuntikausia! Mutta jalustaa en millään viitsi kantaa mukana niin ei tahdo aina kaikki kuvat onnistua ;)
  Olipa tosiaan erikoinen laavunmalli, mutta toisaalta tuolla voisi olla ihan hyvä yöpyä kun laverit ovat noin ylhäällä. Suuresti ihmettelen sellaisia laavuja, ettei ole muuta kuin maalattia... (Paitsi että minä en enää koskaan yövy missään laavussa, paljon mukavampi köllähtää omaan sänkyyn... Ikä on tehnyt tehtävänsä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalustaa ei minullakaan ollut mukana. Kamera oli väliin kiven päällä, välillä puun runkoon tuettuna.
   Luulen että Ryönänkosken laavu on aika vetoisa paikka nukkumista ajatellen.

   Poista
 2. Roikkuvat jäät ovat taidetta parhaimmillaan.
  Kiva näkökulma tuossa laavusta ulos kuvattuna (nr 15).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tällä hetkellä paljon muuta kuvattavaa löydykään kun jäitä.

   Poista
 3. Aika kiva ja persoonallinen tämä tummempi laavu. Aika moneen tulisijaan noista pölleistä riittää.
  Toivoisi niin että nämä lepopaikat saisivat olla ilkivallalta rauhassa.
  Kauniita jääkoristeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laavut autoteiden varsilla ovat useimmin ilkivallan kohteena.

   Poista
 4. Tulee surullinen olo hakkuuaukioita ajatellessa

  VastaaPoista
 5. Laavu on kyllä erikoinen. Jos sielä seudussa olisi poroja, niin tykkäisivät asustaa siellä räkkä-aikaan. Vielä pahempaa ja karumpaa on kun metsiä veltataan, kurjan näköistä.... Ovat kuin pottupeltoja sen jälkeen, täytyy sanoa, että sitä hommaa en ihan ymmärrä. Onhan jäänyt lumenrippeetkiin kuviin... Täälläkin on nyt lauhaa, satelee vettä, nyt vasta tuli ne Kaisan kaljamat, eilen ei tainnut olla näin liukasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poroja ei ole, mutta kyllä tuonne hirvi taitaisi sopia :)

   Luin jostain, että varsinkin Pohjois-Suomessa hakkuiden jälkeinen laikutus on tehtävä koska kunttakerros on niin paksu että taimia ei voi muuten istuttaa.

   Poista
 6. Kyllä on tässä maassa hienoja ulkoilumaastoja valtavasti. On mistä valita.
  Polttopuissa näyttää olevan särkemistä, että saa nokipannukahvit keitettyä. Ehkäpä on terävä kirves.
  Avohakkuut ei näytä minun silmään kauniilta, pahakulkulkuisiakin ovat, kun ovat laikutettu ja/tai kynnetty. Mutta metsäherrat tekee niinkuin tykkää, viis maisemallisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Polttopuut olivat molemmilla laavuilla aika jykevää laatua, kirves muuten hyvä, mutta lyhytvartinen (Lammasjärvellä).
   Uusi metsälaki antaa metsäomistajille valinnanvapautta ja mahdollisuuden huomioida myös maisemallisia tekijöitä. Ennen se ei ollut sallittua, aukkohakkuu oli melkein ainut vaihtoehto.

   Poista
 7. Kaunis retki taas kanssasi ja hyvä vinkki, kiitos kohteesta.

  VastaaPoista