perjantai 20. joulukuuta 2013

Suovunkoski

Harmaiden ja sateisten päivien joukkoon sattui yksi valoisampi. Aurinko on vain niin alhaalla, että sen säteet ylsivät vain hipaisemaan puiden latvoja. Päivän retkikohteena oli Suovunkoski ja laavu Pohjois-Kallaveden länsirannalla. Tämä paikka on myös lähtöpisteenä ja parkkialueena Suovu-Palosen ulkoilureitin polkujen kulkijoille. Poluille ei nyt ehtinyt, Suovunkoski koristeellisine jäämuodostelmineen houkutteli kiertämään ja kuvaaman kosken rantoja.

Suovunkosken alueella on 1700-1800 luvuilla ollut mylly ja saha, myöhemmin Suovun kylällä jopa laivatelakka ja tiilitehdas. Näin kerrotaan pysäköintialueen infotaulussa. Maisema on nyt varsin erilainen. Koski virtaa vapaana ja lumenrippeiden alta pilkottaa rehevää kasvillisuutta mm. saniaisia ja tuomia.Suovunkosken laavu on kosken alajuoksulla. Voimakas virtaus pitää rannan sulana. Tulilla istujalle aukeaa upeat näköalat Suovunlahdelle. Laavu on sopiva taukopaikka Pohjois-Kallaveden vesiretkeilijöillekin.Suovunkosken laavu

Kuten monet Savon vedet, on Suovun vesikin humuspitoista ruskeaa. Virtaus on aika runsas talvellakin.
Suovu-Paloselle tulen palaamaan vielä monta kertaa.

14 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, ihania maisemia.
  Tehdäänkös Seita sillai, että vaihdetaan vähäksi aikaa paikkaa...mä tuun sinne ja sinä tänne ;) Saisit varmaan tämänkin harmauden muuttumaan satumaisiksi kuviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä sattui olemaan valoisampi päivä harmauden keskellä. Aurinkokin vähän näyttäytyi vaikka kuvissa siitä on vain aavistus.

   Poista
 2. Hei ihania kuvia sinulla Seita. Asutko jossai Suovu Palosen lähimailla.Vuosia sitten kävin paljonkin Suovulla,nyt ne retket on jääneet muistoihin.Hyvää Joulun aikaa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun Kuopion eteläosassa, joten ei ole kovin pitkä matka. Olen sen verran uusi kuopiolainen, että vasta aloittelen tutustumista seudun retkeilypaikkoihin. Suovu-Palonen vaikuttaa hyvältä kohteelta ensinäkemältä.

   Poista
 3. Sait taas aikaseksi kauniit kuvat. Onneksi oli tämä hetkellinen valoisa päivä. Olen huomanut, että melkein joka toinen päivä on valoisaa ja joka toinen tosi harmaa. Näin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielelläni ottaisin vähän lisää valoa. No, tästä päivästä lähtien päivä pitenee. Jee.

   Poista
 4. Kalevala tuli mieleen jostain syystä voimakkaan virtauksen kuvista.
  Pikkasen näkyy olevan jääriitettä järvessä.
  Ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tummasävyiset kuvat taitaa tuoda Tuonelanvirran mieleen :)

   Poista
 5. Sielä ei vielä kovin paljoa ole lunta, pääsee helposti retkeilemään varmasti reittejäkin pitkin. Tänään täällä reilut 40cm, eli tarpoa sai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin juuri äsken metsässä kävelemässä. Muuten olisi hyvä, mutta ohuen sammalkerroksen alla on kovaksi jäätynyt maa, joten aika liukasta on.

   Poista
 6. Koskimaisemat viehättävät aina, ne ovat lähellä sydäntäni. Myös jäämuodostelmat ihastuttavat yhä uudelleen. Kaunis retki sinulla ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi asiaa kolmesta joita ei väsy katsomaan toteutuivat; elävä tuli ja virtaava vesi.

   Poista
 7. Ihanat kuvat ♥
  Siis tuon vedenliike aina niin kauniist samettista, josta pidän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskeampikin vesi näyttää kauniilta kun sitä kuvaa pitkällä valotuksella ;)

   Poista