perjantai 15. heinäkuuta 2011

Aamulenkki saarten ympäri

Tyyni, aurinkoinen aamu houkutteli istumaan kajakkiin ja lähtemään vesille.  Suuntasin yli Kuokanselän Harronsaareen päin pitkin peilityyntä vedenpintaa. Minun lisäkseni järvellä oli vain proomu, joka hitaasti ja lähes äänettömästi tuli Varkauden suunnasta. Kävin Harronsaaren tulipaikan rannassa ihailemassa rantahiekan hienoja kuvioita ja jatkoin sitten matkaa Vuorikiukkaalle. Siellä oli yksi vene poijussa ja pieni soutuvene hiekkarannalla. Koska ketään ei näkynyt, oletin että leirissä nukutaan. Poistuin hiljaa Vuorikiukkaan rantoja kiertämään. Takarannalta löytyi uusi hiekkaranta. Niitä löytyy nyt kun vesi on alhaalla.

Moottoriluodon kalasääski oli puun latvassa vartiopaikallaan. Kun ohitin luodon, se nousi siivilleen ja jäi kiertämään ympyrää Lehtikiukkaan saaren päällä. Katselin ja kadehdin sen vaivatonta liitoa. Lehtikiukkaan eteläpäässä pujahdin järviruokojen läpi pieneen lahdukkaan. Käännyin seurailemaan Lehtikiukkaan väylän puoleista rantaa. Kiven takaa yllätin vesilintuemon kuuden poikasensa kanssa. Pysähdyin seuraamaan kun emo äänettömästi ohjasi poikaset jonoon peräänsä ja liikkeelle. Vasta kauempana se alkoi motkotuksen.

Meloin ihan kallion viereen katselemaan punaisena hohtavia rantakukkia lähempää. Rannalla vilisti ruskea otus jonka lähempää tunnistin minkiksi. Rantarosvo piiloutui kivilouhikkoon. Jäin rantakiven viereen odottamaan ja pian pyöreä pää pilkisti kivien välistä. Se ei varmaankaan nähnyt minua, mutta haistoi, koska louhikosta kuului sähinää. Välillä se piiloutui kivien taa, mutta sitten taas pää ilmestyi näkyviin. Olimme hetken aikaa piilosilla ennen kuin lähdin jatkamaan matkaa yli selän kotiin päin. Matkalla näin taas kerran kuikkapariskunnan.  Tänä kesänä olen nähnyt ne lähes joka kerta kun olen ollut melomassa.  

Kuokanselkä aamulla 6:45

Harronsaaren rantautumispaikka

Harronsaaren rantahiekkaa

Proomu väylällä

Kaunis vene Vuorikiukkaalla

Vuorikiukkaan itärantaa

Pieni hiekkaranta Vuorikiukkaalla

Perheonnea

Minkin kanssa piilosilla

Lehtikiukkaan rantaa

2 kommenttia:

  1. Hei! Olipas kiva kun löysin blogisi sattumalta. Tutut, rakkaat seudut.
    Seuraavan kerran vilkutan keltaiselle kajakille :o))

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistä. Keltainen kajakki on liikkeellä yleisimmin aamutuimaan.

    VastaaPoista