torstai 30. kesäkuuta 2011

Saarten kukat

Juhannuksen jälkeen on aika tehdä kukankatseluretkiä saariin.  Lehtikiukkaan punakoiso ja ukontulikukka ovat tuttavuuksia jo aiemmilta kesiltä. Punakoiso kukki tutulla paikalla. Sen tunnistaa vahvasta tuoksusta, oikeastaan hajusta, jo kaukaa. Kukka on vähän perunankukan näköinen. Samaa sukua ovatkin.


Kiipesin ukontulikukkapaikalle uutta reittiä jyrkkää kalliota ylös. Kallion pinta oli kuiva joten kenkä piti kuivan sammalen päällä. Märällä kelillä ei olisi kannattanut yrittääkään siitä paikasta. Kallion mäntyjen oksat kasvavat osin alaspäin.Ukontulikukkaa löytyi tasan yksi kukkavarsi ja sekin oli vasta nupulla. Aikaisempina kesinä niitä on ollut paljon enemmän.  Näköalapaikalla se kasvaa.
Seuraavana iltana lähdin etsimään valkolehdokkeja.  Huusalosta niitä löytää jos osuu paikalle kukinta-aikaan. Nyt olin vähän myöhässä.  Suurin osa kukkavarsista oli jo kuihtunut. Pohjoisen rinteen suojasta, rannan tuntumasta löytyi vielä muutama kukkiva yksilö.
Vanamon kukat sen sijaan olivat juuri parhaimmillaan. Löysin rinteestä paikan josta saatoin kuvata vanamon kelloja alhaalta päin. Vanamo on niin matala että tasaisella maalla on hankala päästä kameran kanssa tarpeeksi alas.


Näkymä valkolehdokkipaikalta:

..ja kalliolta 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti