lauantai 18. syyskuuta 2010

Aamu Rukalla

Rukan laelta Vuosselijärven ja Rukajärven suuntaan.


Lomaviikko Kuusamossa läheni loppuaan mutta aurinkoiset sumuaamut puuttuivat. Perjantai-illan säätiedotus lupasi yöksi muutamaa miinusastetta ja selkeää säätä.  Tutkin karttoja löytääkseni jonkun pienen suolammen jonka rannalla voisi odotella auringon nousua sumusta mutta epäilin että sumukerros saattaisi olla niin paksu että aurinko ei näkyisi sen läpi. Oli siis päästävä sumun yläpuolelle ja lähin paikka mennä sinne oli Rukan laella. 
Kuudelta aamulla lähdimme kohti Rukaa. Sumukerros oli tosiaan paksu eli pilvessä oltiin. Mutta noustessa ylemmäs alkoi sumu hajaantua ja Rukajärven kylän kohdalla oli paikoin ihan kirkasta.  Myös Rukan laella oli aivan selkeää ja ilmakin tuntui paljon lämpimämmältä. 
Aurinko piilotteli vielä taivaanrannan pilvien takana mutta värjäsi taivaan sinipunaoranssein sävyin. Pian se tuli näkyviin ja samalla sumukerros alkoi liikkua kun auringon lämpö aiheutti ilmavirtauksia.  Sumupilvet olivat ensin ruusunpunaisia, sitten vaaleanpunaisia ja lopulta kellertävän valkoisia.  Tämä valojen ja värien näytelmä kesti vajaan tunnin. Sitten oli niin kirkasta ettei hyviä kuvia enää syntynyt. 
Oli hienoa kokea tuo aamuhetki ylhäällä pilvien päällä, hiljaisuudessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti