torstai 19. elokuuta 2010

Sumuaamu suolla

Silmälampi


Aurinko nouseeVärisumua Kossulla

Sumupyörre Tahinsuolla


Sotkuinen seitti

Jos pelkästään säätiedotusta olisin uskonut, olisi suoaamu jäänyt kokematta. Pieksämäelle luvattiin 6 lämpöasetetta aamuksi ja tuulta 4 m/s. Eikä säätila aamulla kotona lupaillut sumuja; mittari näytti kahtatoista asetetta ja järvellä tuuli. Olin järjestänyt herätyksen klo 3:40. Päätin kuitenkin lähteä katsomaan tilannetta paikanpäällä. Varkauden ja Pieksämäen välillä auton mittari näytti paikoin vain kahta lämpöasetta.

Tahinlammen yllä leijui ohut sumupilvi kun jätin auton ja lähdin polkua kohti Pientä Tahilampea. Kello näytti 5:00. Aurinko piilotteli vielä taivaanrannan takana. Ohitin Pienen Tahilammen ja suuntasin Silmälle. Silmä on pikkuinen lampi keskellä suota. Siitä parisataa metriä eteenpäin on Kossu-niminen lampi. Sumua oli kerros molempien lampien yllä. Näiden kahden lammen väliä kuljin yrittäen saada kuvia sumumaisemasta. Tosin siinä käy yleensä niin, että kun olet toisen lammen luona, niin siellä toisella lammella näyttäisi juuri sillä hetkellä olevan paras valo ja sumumuodostelma.

Suolla oli ollut pakkasta yöllä koska lakan lehdet olivat hieman huurteessa. Auringon noustessa metsän reunan takaa alkoivat sumupilvet liikkua. Harmikseni auringon suunnalta alkoi taivaalle piirtyä valkoinen viiva. Joku lentokone siellä piirteli taivaalle. Lähdin siis autolle päin. Matkan varrella löysin hauskannäköisen kasteseitin ja rämesuolla sain vielä kuvattua hienon valopyörteen kun aurinko paistoi puun latvojen välistä sumun läpi.

Aikainen herätys kannatti. Sumuja löytyi ja kuviakin tuli. Ja työpaikallekin ehdin ihan normaaliaikaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti