maanantai 2. marraskuuta 2009

Jäitä ja sulaa vettä

Järviruokojen grafiikkaa Yöveden rannalta

Harjurannan luontokirkko

Viikonloppuna oli vuodenaikaan nähden kaunis sää. Lauantaiaamuna ajattelin lähteä melomaan mutta kuuden asteen pakkanen höystettynä hyytävällä pohjoistuulella muutti suunnitelmat.  Haukiveden puolella tuuli mutta Yöveden pohjukka lepäili tyynenä tuulilta suojassa.  Sinnepä siis kävellen kamerakaluston kanssa rannan riitteitä kuvaamaan.  Idän puolella oli pilviä joita nouseva aurinko alkoi värjätä.  Huomasin järviruokojen kuviot muutaman metrin päässä rannasta.  Sopivasti kuvauskulmaa muutellen syntyi hauskoja graafisia kuvioita.

Iltapäivällä kävimme järven toisella puolen Harjurannalla Peis-Immosen luolassa ja luontokirkossa. Linnuntietä matkaa vuorelta meidän kotirantaan on noin 8,5 km, tietä pitkin liki 40 km. Joenmäenvuorelta näkyy kauas Haukivedelle. Luontopolku kiertelee vuoren kuvetta ja nousee sitten luontokirkolle. Kirkon lähellä on myös laavu. Autollakin sinne pääsee jos ei jaksa kävellä.  Vuoren päällä on hakkuuaukea joka ei tässä vaiheessa ole mikään silmän ilo.  Menee jokunen vuosi ennen kuin luonto korjaa jäljet.


Yksiöinen jää heijastelee taivasta

Sunnuntaiaamu oli tuulettomampi joten lähdin melomaan tarkoituksena kiertää Natulansaari.  Mutta samoin kun keväällä, nytkin matka katkesi Yöveden jäihin.  Olisi se kajakin paino vielä pystynyt rikkomaan jään mutta säälin uutta puumelaani ja käännyin takaisin Haukivedelle. Mutta tulipa nähtyä hieno auringon nousu rypyläisten pilvien läpi. Hetken aikaa maisema oli sinipunainen kun ohut jää heijasteli taivaan värit. Sitten väri muuttui harmaan punertavaksi kun paksu pilvi lipui auringon eteen.  Meloin Kostonselän puolelle Näätänniemen edustalle.  Pakkassää oli jäätänyt järviruokoihin ja heiniin jääkuorrutuksen.  Niitä kuvailin kajakista käsin kääntyvänäyttöisellä Pro 1-kameralla.
Kotirannasta löytyi myös hauskoja jääkuvioita kun vesitipat olivat jäätyneet kaislan varteen.

Jään muotoja Kostonselän rannalta

Jääpuikot pysyivät kajakin kannella koko melontaretken ajan

Kotirannan jääpalleroita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti