sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Ruskaa etsimässä

Iso-Syötteen  maisemaa

 
Näkymä suolle Iso-Syötteeltä

 
Ukko-Luoston rakkaa

 
Ukko-Luoston rinteeltä

Pyhäjoki PallaksellaPyhäjoen uomaa Pallaksella

 
Molkoköngäs Ounasjoessa


Syyskuun toinen viikko on yleensä parasta ruska-aikaa Lapissa.  Tänä syksynä ruska ei hehkunut. Märkä ja lämmin sää ei houkuttele parhaita värisävyjä esiin.  Maaruskankin värit ovat vaatimattomammat.
Ajelimme ensin Pallakselle.  Matkan varrella pysähdyimme yöksi Ounasjoen Molkokönkäälle.  Komea on koski vähälläkin vedellä.  Pallaksella sää pysytteli pilvisenä ja sateisena joten tunturiin ei kannattanut kiivetä kun sieltä ei olisi nähnyt mitään.  Sen sijaan kiersimme Pyhäjoen polkua joka kulkee jokivartta.  Jokiuoma on kurussa joten ilmasto on mahdollistanut olosuhteet monille sellaisille kasveille jotka muuten eivät näin pohjoisessa viihtyisi.  Kotkansiipisaniaiset olivat jo ruskistuneet ja painuneet maahan,  mutta puron varrella muita saniaisia oli vielä ihan vihreänä.
Paikassa, jossa polku kääntyy takaisinpäin, on pari pientä lampea.  Niiden väliin jää virtaavaa jokiuomaa. Kallioiset rannat ympäröivät lampia ja jokea.
Pallaksen metsät ovat kauniita. Tuuheat, kapean kartiomaiset kuuset kasvavat väljästi siten että metsässä on helppo kulkea. Jokunen koivu värittää maisemaa. Pallaksen rinteillä koivuissa oli  raikkaan keltaista väriä. Maata väritti ruohokanukka,  puurajasta ylöspäin taas riekonmarja.
Kun sade vain näytti jatkuvan, lähdimme kohti Luostoa.  Matkan varrelle jäi Ylläksen rinnettä hipova uusi maisematie.  Luostolla näytti selkenevän joten lähdimme ylittämään Ukko-Luostoa.  Nousimme tunturiin Ametistikaivokselle menevältä polulta haarautuvaa reittiä.  Päästyämme puurajalle alkoi sataa tihkua. Ylösmeno oli hankalaa kun varsinaista polkua ei ollut, vain merkkipylväät rakan keskellä. Ja tihkusade liukasti kivet. Ylhäällä ei näkynyt kuin muutaman metrin eteensä.  Alaspäin lähdimme portaita jotka vievät suoraan kylälle päin. Matkan varrella vähäksi aikaa sumupilvet liikkuivat ja paljastivat esiripun tavoin alla näkyvää maisemaa pienen hetken.
Puolen viikon maissa piti todeta että tällä kertaa toiveet hienosta syyssäästä eivät toteutuneet joten lähdimme ajelemaan kohti kotia.  Matkalla vielä pysähdys Iso-Syötteellä jossa aurinkokin suostui näyttäytymään ensi kertaa koko viikkoon.  Kiersimme huipun polun.  Sen alkua oli vaikea löytää kun kartan mukainen parkkipaikka oli rakennettu mökkejä täyteen.  Riekonmarja väritti täälläkin maata paikoin.  Kuulemma eteläisin paikka jossa se viihtyy.
Pallas jäi mieleen paikkana johon haluan palata vielä monta kertaa.  Talvinen Pallas on toiveissa nähdä seuraavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti