maanantai 19. kesäkuuta 2017

"Valvo yö ulkona"

Nuku yö ulkona – Luonnonpäivän kunniaksi. Suomen Latu haastoi Luonnonpäivänä, lauantaina 17. kesäkuuta 2017 kaikki nukkumaan yönsä ulkona. Osallistuin haasteeseen soveltaen sitä omalla tavallani, eli valvoin yön ulkona ja ajankohta oli perjantain ja lauantain välinen yö, seuraavaksi yöksi kun Kuusamoon oli luvattu sadetta.

Mutta ensin, alkuillasta, oli tapaaminen neidonkenkien kanssa.


Lähden nousemaan Valtavaaralle Vuosselin parkkipaikalta kello 23. Suunnitelmana on kulkea latupohjaa kodalle Valtavaaran itäpuolta, mutta Ahmakallion luona päätänkin nousta Ahmakallion vastapuolen kukkulalle Karhunkierroksen polulle. Taivaalle on kertynyt pilviä ja näyttää siltä, että en ehdi Valtavaaran laelle ennen kuin pilvet peittävät pohjoisen taivaan. Ehdin kukkulalle näkemään kun aurinko juuri piiloutumassa pilveen.
Puolentoista kilometrin nousun jälkeen, puolenyön aikaan tulen Valtavaaran laelle. Ja ihan kuin tervehdyksenä ja silmäniskuna aurinko vilahtaa taas hetkeksi pilven raosta.


Kaukana lännen suunnalla välkkyy Kitkajärvi. Sen jäät lopulta lähtivät 16.6. eli ennätyksellisen myöhään.


Iso Pihlajalampi Valtavaaran juurella.


Kuljen ympäri vaaran lakea ja välillä pötkötän maassa kuvaten Valtavaaran pieniä, mutta niin kauniita kukkia. Riekonmarja avaa ensin kukat ruskeiden, viimevuotisten lehtien keskelle ja alkaa vasta sitten kasvattaa uusia lehtiä.
Sielikkö on juuri avannut ensimmäiset kukkansa. Vasta-avautunut kukka on punaisempi, myöhemmin kukinto muuttuu vaaleanpunaiseksi.
Valtavaaran koivujen lehdetkin ovat vasta avautuneet ja rinnettä pilkuttaa hento vihreys. Vähän yli kahden aurinko alkaa taas näkyä pilvien välistä.
Kolmen jälkeen lähden laskeutumaan laelta Valtavaaran lammelle päin. Pikkulintujen konsertti on kuultavana koko ajan. Yritän tunnistaa niiden ääniä, mutta en osaa. Mutta monta eriäänistä laulajaa on polun varrella.


Lammen laavulla savuaa nuotio, mutta ketään ei näy. Vähän matkan päässä metsässä on teltta. Ilmeisesti siellä nukutaan, joten virittelen hiljaa tulet uudelleen ja kaivan repusta loput eväät esiin.

Valtavaaranlampi aamuyön hetkinä.


On aika harvinaista istua pohjoisen kesäyössä niin, että itikat ei häiritse. Itikka-aika ei ole vielä kunnolla alkanut, mutta ei huolta, kyllä se vielä tulee.Puoli viiden aikaan olen alhaalla parkkipaikalla, jossa liikkellä on muitakin, Kuusamon lintumaratoniin osallistujia varmaan.

28 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia ja upea auringonlasku! <3

  VastaaPoista
 2. Voi mikä yö sadunhohteisissa, upeissa maisemissa. Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavaaran yö pitää kokea ainakin kerran kesässä. Kiitos.

   Poista
 3. Mahtava kokemus! Pitäisi saada itsensä myös yöllä ulos, jos ei muuta niin kuuntelemaan lintuja;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yölaulajia on mukava kuunnella vaikka ei tunnistaisikaan. Yritin erottaa sinipyrstön laulun, kun tiedän niitä Valtavaaralla olevan, mutta vaatii vielä harjoitusta.

   Poista
 4. Kyllä kannatti valvoa yötä! Uskomattoman kauniita kuvia!

  VastaaPoista
 5. Eikä ollut maisemissa valittamista. Wau! Hieno tapa viettää yö ulkona.

  VastaaPoista
 6. Neidonkengät treffikumppaneina ja upea auringonlasku, eihän siinä maltakaan silmiään ummistaa!

  VastaaPoista
 7. Pyörryttävän, huumaavan kauniita kuvia. Kuten aina.

  VastaaPoista
 8. Kertaakaikkiaan upeita kuvia ♥

  VastaaPoista
 9. Breathtaking photos indeed, so lovely. Greetings!

  VastaaPoista
 10. Olet todellakin yön mittaan saanut paljon hienoja kuvia ja vaeltanut tunnelmasta toiseen.
  Neidonkengät kukkivat siis nyt! Miten hurmaavia ne ovatkaan.
  Joo, sinä valvoit tuon yön ulkona, minä nukuin ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neidonkenkien kukinta on pari viikkoa myöhemmin mitä viime vuosina. Ja nyt kun ei kovin lämmintä ole edelleenkään, niin jatkuukin varmaan vielä.

   Poista
 11. Olipa hauska idea! Nautit oikein täysin siemauksin kesäyöstä ja sen tunnelmasta. Äitini kertoi myös valvoneensa yön uudessa riippumatossa tuolloin, mutta se valvominen ei ollut ihan tarkoituksenmukaista :D

  Hienoja kuvia! Haluaisin itsekin nähdä joskus neidonkenkiä. Niin kaunis on jo pelkkä nimikin, saati sitten itse kukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minäkin valvoisin riippumatossa ;)
   Kiitos Uunilintu.

   Poista
 12. Yön otit haltuun, ainakin mitä kuvista näkyy. Upeat kuvat, tuo sinisyys on mahtavaa, jota täällä etelässä harvoin pystyy edes näkemään.
  Mukavaa juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yön valot, äänet, värit ja tuoksut. Kaikki erilaista kuin päivällä.
   Kiitos orvokki.

   Poista