sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Kevään merkkejä

Palasimme kiirastorstaina talven viimeisistä rippeistä kiinnipitävästä Kuusamosta kevättä enteilevälle Rantasalmelle. Parin viikon aikana ovat lumet huvenneet pelloilta ja aukeilta lähes olemattomiin. Metsässä, varsinkin varjoisilla pohjoisrinteillä, lunta on kuitenkin enemmän kuin Kuusamossa.
Virralla on elämää. Telkät ja isokoskelot parveilevat sulassa lähellä jään reunaa. Syväväylältä kuuluu matala moottorin jyrinä ja pian näkyy Kuokanselällä kevään ensimmäinen laiva. Pitkäperjantaina sää alkaa lämmetä. On sitruunaperhosten ja nokkosperhosten aika lähteä lennolle. Mustarastas kuopsuttaa heinikkoa metsänreunassa ja laulurastas aloittelee konserttia.

Lähden aikaisin pääsiäissunnuntaina pyörällä kurkia katsomaan.  Ensimmäinen kohtaaminen kurkien kanssa on vähän nolo. Lasken vauhdilla alamäkeä kun yht`äkkiä vierestä kuuluu parkaisu. Kaksi kurkea lähtee lentoon kymmenen metrin päässä minusta. Ne olivat tulleet pellolle lähelle talon pihapiiriä ruokailemaan. Jatkan matkaa seuraavalle peltoaukealle. Nyt olen varovaisempi ja koukkaan peltoa kiertävälle sivutielle. Kevätaamuna ei kurkien sijaintia tarvitse pitkään arvuutella. Ääntä kohti vaan.  Jätän pyörän ja pujottaudun kallion viertä kuusenoksien suojassa pellon reunaan josta kuuluu huuto duettona. Kurjet ovat noin kolmenkymmenen metrin päässä. Luulen olevani täysin piilossa kuusenoksien suojassa, mutta ehkä ne vaistoavat minut ja alkavat rauhallisesti kävellä poispäin. Kun kurjet ovat ohittaneet peltoaukean keskellä olevan haapaa kasvavan saarekkeen, siirryn varovasti niiden perässä saarekkeella olevan kiven taakse. Sieltä on hyvä seurata niitä, mutta kuvien ottamiseen matka on liian pitkä. Kaukaa kuuluu toisten kurkien huuto johon pellolla olevat kurjet vastaavat. Vuorolaulua kestää jonkun aikaa. Sitten kurjet ylittävät tien ja katoavat lammelle päin.

Telkät ja isokoskelot jään reunalla. Olivat "kaakanoita"


Sitruunaperhonen pysähtyi hetkeksi lepäämäänEi ihan lähikuva kurkiparista


Ruttojuurta pellon reunassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti