lauantai 31. heinäkuuta 2010

Hellettä ja myrsky

Ihan uskomaton heinäkuu tämä on ollut. Keskiviikkoiltana puoli yhdentoista aikaan oli vielä 27 astetta lämmintä. Ja aamulla viideltä 22 astetta. Päivällä lämpömittarin lukemat ovat jatkuvasti yli 30 asteen. Yritän pitää pihan kukat elossa kastelemalla iltaisin. Mutta kuumuus haihduttaa veden ennen kuin se ehtii kasvien juurille.
Vesillä sentään tuntuu raikkaammalta. Aina siellä pieni tuulenhenki käy. Kävin toissa iltana kiertämässä kajakilla Pitkäsaaren ja Kuokansalon. Kun lähtee liikkeelle vähän myöhemmin ja varaa runsaasti juomaa mukaan niin hyvä on meloa.


Vesillä on kaunista auringonlaskun aikaan

Venäjällä riehuu taas metsäpaloja jonka seurauksena ilmassa on savua. Sen huomaa parhaiten illalla ja aamulla kun aurinko piiloutuu usvakerroksen taakse. Varsinkin aamulla auringon noustessa on järvi hetken aikaa punainen autereen takaa kirkkaanpunainen pallo värjää maiseman.


Aamuauringon heijastus on autereinen

Täällä Voinsalmella ei sentään tullut ihan lämpöennätystä vaikka torstai-iltapäivänä olikin 35 astetta varjossa. Suomen lämpöennätys on nyt 37,2 astetta.

Mutta helle loppuu useimmiten ukkoseen ja niin kävi nytkin. Heräsin perjantainvastaisena yönä yhdeltä valtavaan kohinaan. Oli ihan kauhea myrsky. Salamat leimusivat muuten pimeässä yössä valaisten kuten huonosti palava loistelamppu jatkuvasti vilkkuen. Pahin myllerrys meni ohi viidessätoista minuutissa. Aamulla näkyivät myrskyn jäljet. Kolme puuta tontilta oli mennyt poikki; yksi koivu pihatielle, mänty puolestavälistä ja toinen koivu. Työmatka alkoi siis sahaten käsisahalla koivunrunkoa poikki että pääsisin autolla tielle. Onneksi se ei ollut paksu.  Otin varmuudeksi sahan mukaan. Sitä ei tarvittu koska muut olivat jo ehtineet aukaisemaan Voinsalmentielle kaatuneet pari puuta. Pieksämäen ja Varkauden välillä oli pahimmat tuhot. Suuria alueita oli joissa kaikki puut olivat kaatuneet, toisin paikoin taas muutama puu ja loput olivat kallellaan. Tämän myrskyn jälkiä korjataan vielä pitkään.


Mänty katkesi keskeltä


Koivu pihatielle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti