Autoa kuljettava oppaani Pekka sulkee puomin ja jatkamme matkaa rajavyöhykkeellä kohti Venäjän rajaa. Hetkeä aiemmin Pekka on ilmoittanut rajavartiostoon aikomuksemme mennä vyöhykkeelle. Minulle on muutama päivä aiemmin haettu vyöhykelupa. Ilman sitä ei rajavyöhykkeelle ei saa mennä. Vaikka ollaan Suomen puolella, niin on vähän sellainen tunne kuin olisi ulkomailla.
Noin kolmesataa metriä pitkä ja kolmisenkymmentä metriä leveä lampi on kokonaan rajavyöhykealueella. Lammen rannalla on hirsirakenteisia kuvauskojuja. Pekka käy veneellä viemässä toiselle rannalle lohen fileoinnista jääneitä päitä ja ruotoja sekä koiranruokanappuloita. Sitten asetumme kojuun ja odotamme.
Ensin tulevat lokit. Vajaan kilometrin päässä lammelta on Venäjän puolella suuri Tavajärvi. Lokille eikä muillekaan linnuille ja eläimille ole raja esteenä. Sitten metsän reunasta lähestyy pieni ruskea karhu. Se kulkee määrätietoisesti kohti lammen rantaa.
Äkkiä lokit alkavat liikehtiä levottomasti. Varjo häivähtää kojun yläpuolella ja kohta merikotka laskeutuu kuusenkäkkyrään. Pian se saa seurakseen toisen merikotkan ja välillä niitä on paikalla useampikin.
Kotkien lisäksi toiset suuret linnut, kurjet ovat näyttäytyneet lammella. Nytkin kuuluu kurkien huutoja, mutta niitä ei näy.
Karhu käy hakemassa lohen ruotoja ja palaa niiden kanssa kauemmas metsään. Sieltä se sitten säännöllisin väliajoin piipahtaa hakemassa lisää ruokaa.
Koska harvemmin pääsen kuvaamaan lintuja ja eläimiä, on oma optiikkani kojukuvaukseen liian lyhyt. Sain lainaksi Sony RX10:n, jossa on huomattavasti pitempi zoomausalue. Se osoittautui tarpeelliseksi illan aikana.
En oikein tiedä mitä tässä tapahtuu. Näyttää kuin karhu raapisi korvallistaan. Tai sitten se miettii, voi ei, taas sieltä kuvataan.
Varikset yrittävät viedä kotkan saaliin.
Koko illan toivoin, että nalle tulisi ihan rantaviivalle, että saisin peilikuvan. No, tulihan se lopulta.
Karhu on paikalla noin kaksi tuntia. Sitten se poistuu metsän suojaan.
Kojukuvaus jakaa mielipiteitä. Väitetään, että karhut kesyyntyvät, tulevat lähelle asutusta ja tappavat poroja. Toisaalta kojuyrittäjien mielestä kojuruokinta vähentää petovahinkoja, koska ruokaa on helposti saatavissa kojuilta. Itse ajattelen, että kojukuvaus on ok silloin kun katselupaikka on kaukana asutuksesta eikä karhuja ruokita liikaa, esimerkkinä vaikka tämä Satolammen koju, jossa todella ollaan kotkien ja karhujen mailla.